UE propune reducerea taxelor vamale la produsele alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a debloca negocierile din cadrul reuniunii Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) de la Geneva, comisarul european Peter Mandelson a propus o reducere cu 60% a taxelor vamale pentru

Pentru a debloca negocierile din cadrul reuniunii Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) de la Geneva, comisarul european Peter Mandelson a propus o reducere cu 60% a taxelor vamale pentru produsele agricole importate de Uniunea Europeană.

Propunerea i-a luat însă prin surprindere pe ceilalţi participanţi, care nu au venit cu o contraofertă. Înainte de începerea discuţiilor, UE îşi exprimase disponibilitatea de a reduce aceste taxe cu 54%.

Miniştrii de resort din 35 de ţări s-au adunat la Geneva pentru a încerca să ajungă la un acord comercial la nivel mondial, pe fondul menţinerii neînţelegerilor privind subvenţiile agricole din ţările dezvoltate şi tarifele la importurile industriale din statele emergente.

Pierderi pentru agricultori

Propunerea comisarului Peter Mandelson a fost criticată dur de Shelby Matthews, reprezentantul a două agenţii europene de lobby.

"Reducerea cu 54% a taxelor vamale reprezenta deja o depăşire a liniei de avarie, provocând pierderi estimative de 30 de miliarde de euro anual pentru sectorul agricol european", a declarat Matthews, precizând că iniţiativa avantajează marii exportatori, în special Statele Unite şi Brazilia.

În timp ce UE vrea să scadă taxele, "americanii majorează rata subvenţiilor", a mai precizat acesta, făcând aluzie la un vot recent al Congresului, care a acordat agricultorilor un ajutor în valoare de 290 miliarde de dolari în cinci ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite