UE are nevoie de 20 de milioane de muncitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană trebuie să îşi relaxeze controlul imigraţiei şi să accepte peste 20 de milioane de muncitori din Africa şi Asia în următorii 20 de ani, consideră comisarul pentru

Uniunea Europeană trebuie să îşi relaxeze controlul imigraţiei şi să accepte peste 20 de milioane de muncitori din Africa şi Asia în următorii 20 de ani, consideră comisarul pentru justiţie, Franco Frattini, citat de cotidianul "Financial Times".

Franco Frattini va transmite acest mesaj miniştrilor europeni în cadrul Conferinţei privind migraţia legală a forţei de muncă, eveniment care are loc astăzi la Lisabona. "Trebuie să privim imigraţia nu ca pe o ameninţare, ci ca pe un eveniment pozitiv şi un fenomen inevitabil al lumii de azi", a precizat comisarul european pentru justiţie.

"Europa trebuie să facă faţă concurenţei din partea Australiei, Canadei, Statelor Unite şi a ţărilor din Asia", a mai adăugat Frattini, care le va propune participanţilor la conferinţă să renunţe la cuvântul imigraţie, care are conotaţii negative, pentru a-l înlocui cu mobilitate. "Financial Times" notează că 85% din muncitorii necalificaţi aleg UE şi 5% SUA. În schimb, situaţia este diferită în cazul celor calificaţi, 55% preferând Statele Unite, şi doar 5% Europa.

Oficialul de la Bruxelles este decis să schimbe această proporţie. Luna viitoare, Frattini urmează să propună instituirea "unei cărţi albastre", o alternativă la "cartea verde" din SUA. Astfel, muncitorii calificaţi vor putea solicita drept de rezidenţă în UE pentru doi ani, perioadă ce va putea fi extinsă. Rezidenţa permanentă în orice stat european va fi acordată după cinci ani. Germania, Italia şi Ungaria, ţări ce se confruntă cu un process accelerat de îmbătrânire a populaţiei, au cea mai mare nevoie de imigranţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite