UE întredeschide uşa Serbiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Belgradul şi Bruxelles-ul au anunţat încheierea negocierilor privind acordul de asociere . Pentru a mai renunţa la intransigenţă în negocierile privind statutul provinciei Kosovo, Uniunea

Belgradul şi Bruxelles-ul au anunţat încheierea negocierilor privind acordul de asociere .

Pentru a mai renunţa la intransigenţă în negocierile privind statutul provinciei Kosovo, Uniunea Europeană flutură Serbiei perspectiva integrării în UE. Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a anunţat că acordul de asociere, primul pas spre aderare, este gata, dar documentul va fi semnat când guvernul sârb va demonstra că a făcut tot posibilul pentru capturarea lui Ratko Mladici.

"Pentru finalizarea procesului, Serbia trebuie să coopereze deplin cu Tribunalul Penal Internaţional", a reamintit comisarul european în cursul unei conferinţe de presă comune cu vicepremierul sârb Bozidar Djelici. "Cooperarea deplină cu TPI" este formula utilizată pentru a cere Belgradului să depună eforturi pentru capturarea persoanelor suspectate de crime de război, în principal a generalului Ratko Mladici. Autorităţile sârbe l-au asigurat pe oficialul european că nu iau în calcul o acţiune în forţă pentru a tranşa statutul provinciei Kosovo.

"Am primit lămuriri şi am fost asigurat din nou că a fost o neînţelegere şi Serbia nu ia sub nicio formă în calcul vreo măsură în forţă sau o acţiune militară", a spus Rehn. Djelic a subliniat la Bruxelles că Serbia este dispusă la un compromis care să nu aducă atingere integrităţii teritoriale a ţării.

Pregătirile pentru misiunea civilă în Kosovo continuă

Uniunea Europeană continuă pregătirile pentru misiunea sa civilă în Kosovo, în pofida incertitudinii care se menţine cu privire la viitorul statut al acestei provincii sârbe, a indicat Pieter Feith, adjunct al înaltului reprezentant al UE pentru politica externă şi de securitate comună, Javier Solana, în faţa subcomisiei pentru apărare din Parlamentul European.

UE prevede să trimită în Kosovo o misiune de 1.800 persoane, dintre care 1.400 poliţişti, cu costuri evaluate la 150 milioane de euro pe an, a confirmat Feith. Pieter Feith a mai precizat că, deşi Belgradul şi Moscova se opun independenţei Kosovo, experţii europeni discută, de asemenea, despre drapelul şi imnul naţional al viitorului stat. Oficialul european a insistat asupra neutralităţii UE, dar a subliniat că o independenţă sub supraveghere internaţională - preconizată de emisarul special al ONU, Martii Ahtisaari - "constituie baza" pe care lucrează UE.

După negocierile privind acordul de stabilizare şi asociere, sunt fericit să anunţ că am ajuns la un acord tehnic privind conţinutul acestui acord
Olli Rehn.
comisarul UE pentru extindere

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite