UE, indecisă asupra sancţionării Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii europeni se tem că Moscova va folosi arma energetică pentru a se răzbuna Ceea ce toată lumea a vrut să evite şi nimeni nu a reuşit s-a întâmplat: Rusia foloseşte energia

Liderii europeni se tem că Moscova va folosi arma energetică pentru a se răzbuna

Ceea ce toată lumea a vrut să evite şi nimeni nu a reuşit s-a întâmplat: Rusia foloseşte energia drept armă şi element de şantaj la adresa Uniunii Europene.

Pentru a ajunge la un punct de vedere european comun privind eventuale sancţiuni împotriva Moscovei, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a convocat azi, la Bruxelles un summit extraordinar la solicitarea mai multor state membre ale Uniunii.

Misiunea sa este destul de dificilă câtă vreme există deja două tabere în sânul UE: cea care susţine adoptarea unui ton mai ferm împotriva Rusiei - grup din care fac parte Polonia, ţările baltice, Suedia şi Marea Britanie, şi al doilea, din care fac parte Franţa, Germania, Italia, Grecia, Belgia, Olanda şi Luxemburg - care nu doresc încă sancţiuni contra Moscovei.

Explicaţia e simplă, după cum declară surse diplomatice din Bruxelles: ţările europene se tem că Moscova le va închide robinetul cu gaze naturale.

Vize şi ajutor financiar pentru Georgia

Pentru moment, ambasadorii statelor membre, reuniţi la Bruxelles în perspectiva summitului, au reuşit doar să convină asupra suplimentării ajutorului pentru reconstrucţia şi pentru economia Georgiei afectate de război.
Ca atare, este de aşteptat începerea de negocieri pentru crearea unei zone de liber-schimb, potrivit unor surse diplomatice.

Totodată, ţările europene vor lansa discuţii pentru facilitarea regimului vizelor pentru georgieni şi vor trimite în următoarele săptămâni o misiune civilă de observatori în Georgia.

UE doreşte să demonstreze la summitul de azi "că există o voinţă convergentă", potrivit unui diplomat francez. Rusia a exploatat cu succes în trecut diviziunile europene. Dacă Europa va strânge rândurile după conflictul georgian, va marca, efectiv, un punct.

"Trebuie să oprim agresiunea rusă"

Premierul britanic Gordon Brown a lansat ieri un atac fără precedent la adresa Moscovei. "Mesajul meu către Rusia este foarte simplu. Dacă vreţi să fiţi primiţi la masa unor organizaţii ca G8, OCDE sau OMC, trebuie să acceptaţi că odată cu drepturile primiţi şi nişte responsabilităţi", a declarat Brown.

"UE ar trebui să revizuiască relaţia noastră cu Rusia. Luăm în considerare şi un răspuns al NATO. Trebuie să reevaluăm relaţia Alianţei cu Rusia şi să ne intensificăm sprijinul faţă de Georgia sau alte state care ar putea suferi o agresiune rusă", a fost declaraţia dură a oficialului britanic. Mai mult, el a anunţat că Europa nu trebuie să devină un "ostatic energetic" al Rusiei.

Cancelarul german Angela Merkel a negociat ieri cu preşedintele polonez Lech Kaczynski adoptarea unei poziţii comune la summitul de astăzi. În replică, Vladimir Putin a cerut ca UE să nu urmeze politica externă americană faţă de războiul din Georgia.

Premierul rus a ameninţat voalat Europa că de acum încolo ar putea să negocieze doar cu Washingtonul şi că va ignora Bruxelles-ul. La summitul UE vor participa din partea României preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul de Externe, Lazăr Comănescu.

Aceştia se vor deplasa cu avionul preşedinţiei. România a anunţat că susţine integritatea teritorială a Georgiei şi că asigurarea securităţii energetice este o prioritate a ţării noastre în zonă. Totodată, liderii români au arătat că doresc adoptarea unei poziţii europene comune.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite