UE încearcă să pună capăt războiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cel francez Nicolas Sarkozy au căzut ieri de acord asupra unui plan de pace în şase puncte, ce prevede "discuţii internaţionale asupra viitorului statut al

Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cel francez Nicolas Sarkozy au căzut ieri de acord asupra unui plan de pace în şase puncte, ce prevede "discuţii internaţionale asupra viitorului statut al Osetiei de Sud şi Abhaziei".

Cele şase principii sunt următoarele: nerecurgerea la forţă, oprirea ostilităţilor, accesul la ajutor umanitar, revenirea forţelor armate georgiene la bazele lor, revenirea forţelor ruse la poziţiile de dinaintea ostilităţilor şi începerea discuţiilor internaţionale asupra viitorului statut al Osetiei de Sud şi Abhaziei şi asupra mijloacelor de garantare a securităţii lor.

Liderul rus a declarat că rezolvarea conflictului depinde de Tbilisi şi că Rusia va fi obligată să ia "noi măsuri" dacă Georgia respinge planul de pace.

Totuşi, situaţia din Caucaz rămâne tensionată, după ce ieri preşedintele Osetiei de Sud a cerut alipirea la Osetia de Nord, parte a Federaţiei Ruse.

,,Rusia recunoaşte, fără îndoială, suveranitatea Georgiei, însă un stat suveran nu poate face tot ce-i trece prin cap", a declarat preşedintele rus, Dmitri Medvedev, într-o conferinţă de presă, la încheierea convorbirilor avute cu omologul său francez, Nicolas Sarkozy.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a fost ieri purtătorul ramurii de măslin la Moscova şi Tbilisi

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a asigurat ieri Moscova că Uniunea Europeană este "disponibilă" pentru a participa la o forţă de pace în Georgia.

Dacă secretarul de stat american Condoleezza Rice a încercat o mediere telefonică a crizei din Georgia, vârful de atac al Occidentului în negocierile pentru o soluţie diplomatică s-a dovedit a fi preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Întrerupându-şi vacanţa la Toulon, pe litoralul mediteraneean, liderul francez s-a deplasat ieri la Moscova şi Tbilisi. Sarkozy a salutat anunţul Rusiei privind încetarea focului.

"Cred că ceea ce aţi confirmat acum reprezintă o veste bună. Un acord de pace trebuie să prindă contur", a spus Sarkozy la începutul discuţiilor cu liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev.

Forţele ruse nu vor rămâne în Georgia

În urma întâlnirii cu omologul său rus, liderul francez a declarat că "Rusia s-a angajat să garanteze şi să respecte suveranitatea Georgiei". "Acest punct nu face obiectul niciunei ambiguităţi. Este un punct extrem de important", a adăugat liderul francez.

,,Rusia recunoaşte, fără îndoială, suveranitatea Georgiei, însă un stat suveran nu poate face tot ce-i trece prin cap", a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev, într-o conferinţă de presă, la încheierea convorbirilor avute cu omologul său francez, Nicolas Sarkozy.

Preşedintele francez a declarat că a primit asigurări din partea liderului rus că forţele ruse nu vor rămâne în Georgia. Celor doi preşedinţi li s-a alăturat ulterior premierul rus Vladimir Putin, pentru un dejun urmat de negocieri şi de o conferinţă de presă, a indicat sursa jurnaliştilor prezenţi la Moscova, transmite AFP.

Medvedev pune două condiţii

Rusia este gata să discute reglementarea conflictului din Osetia de Sud, dar cu două condiţii, a declarat Dmitri Medvedev, după întâlnirea cu Nicolas Sarkozy.

Prima condiţie, a indicat liderul de la Kremlin, este retragerea trupelor georgiene la poziţiile lor iniţiale şi demilitarizarea parţială a acestora. A doua condiţie, a adăugat preşedintele rus, este semnarea unui document juridic care să prevadă neutilizarea forţei.

Calendar pentru revenirea la normal

Liderul de la Kremlin a adăugat că rezolvarea conflictului ruso-georgian depinde acum de Tbilisi, care trebuie să-şi retragă trupele şi să accepte planul de pace negociat între Rusia şi Franţa.

Rusia va fi constrânsă să ia "noi măsuri" împotriva Georgiei, dacă aceasta va respinge planul de pace prezentat de preşedinţii francez şi rus, Nicolas Sarkozy şi Dmitri Medvedev, a avertizat marţi ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

Sarkozy a cerut un calendar pentru reluarea de către cele două armate a poziţiilor pe care le deţineau înaintea conflictului. Având în vedere apropierea SUA faţă de Georgia, Franţa a apărut drept negociatorul onest în acest conflict. Sarkozy speră să dea o lovitură diplomatică datorită relaţiilor sale bune cu Rusia.

Şase principii de reglementare a conflictului

Dmitri Medvedev şi Nicolas Sarkozy au căzut de acord asupra unui document în şase puncte ce prevede "discuţii internaţionale asupra viitorului statut al Osetiei de Sud şi Abhaziei şi asupra securităţii lor", după cum au afirmat cei doi lideri.

Cele şase principii sunt următoarele: nerecurgerea la forţă, oprirea ostilităţilor, accesul liber la ajutorul umanitar, revenirea forţelor armate georgiene la bazele lor, revenirea forţelor ruse la poziţiile de dinaintea ostilităţilor şi începerea discuţiilor internaţionale asupra viitorului statut al Osetiei de Sud şi Abhaziei şi asupra mijloacelor de garantare a securităţii lor", a indicat preşedintele rus la conferinţa de presă comună cu Nicolas Sarkozy.

Ce conţine planul de pace al UE şi OSCE

Planul, în patru puncte, a fost făcut public de preşedintele OSCE, ministrul finlandez de externe, Alexander Stubb, aflat la Moscova.

Documentul este bazat pe două principii-cheie: integritatea teritorială a Georgiei şi monitorizarea internaţională a angajamentelor asumate. Cel mai probabil, monitorizarea va reveni OSCE şi ONU.

Cele patru angajamente sunt:

- încetarea imediată şi necondiţionată a ostilităţilor (de exemplu, un armistiţiu);

- asigurarea accesului ajutoarelor umanitare;

- angajamentul de a nu folosi forţa şi retorica agresivă;

- retragerea întregului personal militar înarmat în poziţiile pe care se aflau înaintea începerii ostilităţilor.

Documentul propus de Uniunea Europeană şi OSCE a fost deja acceptat de preşedintele Mihail Saakaşvili.

Lavrov: "Ar fi mai bine" dacă Saakaşvili renunţă la putere

Chiar dacă, oficial, Rusia nu recunoaşte că ar avea intenţia să-l îndepărteze de la putere pe preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, acesta ar face mai bine să plece singur.

Acesta este mesajul ministrului rus de externe Serghei Lavrov, preluat de Reuters şi AFP.

"Nu mai avem încredere în actuala conducere a Georgiei", a afirmat, ieri, Lavrov. Declaraţiile ministrului rus de Externe au fost făcute după ce s-a întâlnit cu omologul său finlandez Alexander Stubb, preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

El a mai declarat că retragerea georgienilor din Osetia de Sud şi semnarea de către Tbilisi a unui acord conform căruia nu va recurge la forţă reprezintă "singura soluţie" pentru reglementarea conflictului în curs.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite