UE dă un cec în alb regimului de la Havana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gestul Bruxelles-ului îi supără şi pe disidenţi, şi pe comunişti, dar din motive diferite UE a decis suspendarea oficială a sancţiunilor împotriva Cubei, gest politic ce implică

Gestul Bruxelles-ului îi supără şi pe disidenţi, şi pe comunişti, dar din motive diferite

UE a decis suspendarea oficială a sancţiunilor împotriva Cubei, gest politic ce implică posibilitatea reluării relaţiilor diplomatice la nivel înalt.

Măsura este în mare parte simbolică, deoarece sancţiunile fuseseră suspendate efectiv încă din 2005. Washingtonul s-a declarat "dezamăgit".

"Credem că cei doi fraţi Castro trebuie să facă mai mult pentru a îmbunătăţi condiţiile pentru cubanezii de rând, în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, înainte ca orice sancţiuni să fie ridicate", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională.

Ţările europene au căzut de acord joi asupra deciziei, în cadrul summitului european al miniştrilor de externe, dar măsura a fost ratificată la începutul acestei săptămâni.

Prima ţară care a făcut acest gest a fost Spania, care a normalizat oficial relaţiile cu ţara caraibiană, anul trecut.

Sancţiunile au fost aplicate în 2003 după o acţiune a Cubei împotriva disidenţilor, în timpul fostului preşedinte Fidel Castro, al cărui frate Raul a preluat oficial conducerea ţării în acest an.

Revizuirea anuală a situaţiei din Cuba

Pentru a obţine acordul Cehiei, reticentă până în ultimul moment faţă de această decizie, UE a oferit garanţii.

"Vom examina în fiecare an situaţia drepturilor omului şi vom decide dacă ne vom continua sau nu politica faţă de Cuba", a subliniat şeful diplomaţiei cehe, Karel Schwarzenberg.

Disidenţii cubanezi au condamnat însă decizia europeană. "Trebuie să ne aşteptăm la lucruri oribile pentru opoziţie. Deja dinainte de ridicarea sancţiunilor, guvernul era extrem de agresiv în ceea ce ne priveşte şi faţă de popor.

Acum, agresivitatea sa se va dezlănţui", a afirmat Martha Beatriz Roque, lider al opoziţiei radicale, eliberată din detenţie în 2004. Începând din februarie, Raul Castro a desfiinţat plafoanele salariale ce aveau rolul de a sublinia egalitarianismul, a permis cubanezilor să cumpere computere şi telefoane mobile.

Fidel Castro: "O enormă ipocrizie"

"La vârsta mea şi cu starea mea de sănătate, nu se ştie cât mai am de trăit, însă doresc să îmi exprim dispreţul faţă de enorma ipocrizie pe care o reprezintă o asemenea decizie", a declarat liderul cubanez într-o "luare de poziţie" publicată pe site-ul Cubadebate.

Într-o postare ulterioară, aparent fără legătură cu decizia UE, el a respins categoric zvonurile că ar fi liderul unei facţiuni de comunişti radicali nemulţumiţi de reformele introduse în Cuba de către fratele său Raul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite