UE: băncile centrale se pregătesc pentru ieşirea Greciei din euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia face duminică o ultimă încercare de a forma un guvern, în timp ce conducerile băncilor centrale europene îşi exprimă deschis opiniiile privind posibilitatea ca Grecia să părăsească zona euro.

Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei a spus că Grecia e cea care decide ce are de făcut, dar, dacă nu îşi respectă acordul de împrumut, nu va mai primi ajutoare financiare. Omologul său din Irlanda a declarat că o ieşire a Greciei ar afecta eurozona, dar nu ar fi neapărat fatală.

Preşedintele Greciei, Karolos Papoulias (82 de ani) se întâlneşte astăzi cu liderii principalelor partide care au ieşit învingătoare în alegeri, după ce aceştia nu au reuşit să se înţeleagă privind formarea unei coaliţii de guvernare. Alegătorii greci au pedepsit principalele partide care au susţinut acordul de împrumut.

Dacă liderii politici nu reuşesc formarea unui nou guvern, vor trebui organizate noi alegeri, iar sondajele de opinie sugerează că stânga radicală, Syriza - un partid care se declară împotriva ajutoarelor internaţionale - va beneficia cel mai mult la noile alegeri.

Syriza respinge ferm condiţiile recentului acord semnat de Grecia cu UE şi FMI , care cere măsuri dure de austeritate în schimbul unor împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro.

„La un pas de drahmă şi dezastru"

„Dacă Atena nu se ţine de cuvânt, va fi o alegere democratică. Consecinţa va fi aceea că baza unui nou împrumut dispare", a declarat duminică şeful Băncii Centrale a Germaniei.

Fără ajutor financiar, exisă posibilitatea ca Grecia să intre în imposibilitate de plată a datoriilor. „Suntem la un pas de drahmă şi de dezastru", avertizează cotidianul liberal grec Kathimerini, în ediţia de duminică.
Per Jansson, şeful adjunct al Băncii Centrale a Suediei a fost citat de Bloomberg spunând că băncile centrale din Europa au început să discute posibilitatea unei ieşiri a Greciei din eurozonă şi modul de a gestiona consecinţele. „Nu aş spune că va fi un proces nedureros, fără complicaţii", a spus el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite