UE apără North Stream

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul ruso-german, crede comisia, va întări securitatea energetică a vechiului continent. Polonia îşi vrea şi ea partea Uniunea Europeană, de data aceasta prin vocea comisarului

Proiectul ruso-german, crede comisia, va întări securitatea energetică a vechiului continent. Polonia îşi vrea şi ea partea

Uniunea Europeană, de data aceasta prin vocea comisarului pentru energie, Andris Piebalgs, continuă să apere proiectul de construire a gazoductului North Stream, care va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, notează "EUobserver".

"North Stream este, cu siguranţă, un proiect de interes pentru europeni", a declarat Piebalgs în cadrul unei dezbateri publice pe această temă, organizată marţi de Parlamentul European. Comisarul leton a mai precizat că proiectul "va întări securitatea energetică a UE prin crearea unei noi rute". Dincolo de îngrijorările privind efectul negativ asupra mediului, Andris Piebalgs a ţinut să evidenţieze avantajele numeroase pe care le oferă proiectul, cel mai important fiind capacitatea de a rezolva o parte din nevoile în materie de energie ale UE.

Conducta va fi construită de un consorţiu format din Gazprom, BASF/Wintershall, Gasuine şi E.ON/Ruhrgas şi va fi condus de fostul cancelar german Gerhard Schröder. Polonia, nemulţumită de faptul că nu este inclusă în traseu, lucrează la un proiect alternativ pe care îl va prezenta în curând Moscovei şi Berlinului. Potrivit AFP, Varşovia ar dori realizarea unui gazoduct care să transporte gaze din Rusia în Germania via Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.

Piotr Zbikowski, ministrul polonez al economiei, a precizat că premierul Donald Tusk va aborda această problemă în cadrul vizitei pe care o va efectua luna viitoare la Moscova.

Nabucco mai aşteaptă

Comisarul european pentru energie a respins acuzaţiile potrivit cărora North Stream pune în pericol Nabucco, deoarece "în spatele acestui proiect se află un consorţiu puternic", le-a explicat Piebalgs jurnaliştilor prezenţi la dezbatere, notează cotidianul austriac "Die Presse".

Pe de altă parte, mai mulţi experţi apreciază că North Stream şi South Stream vor permite Rusiei să exporte gaz în Europa fără a fi deranjată prea mult de planurile UE. În condiţiile în care Bulgaria şi Serbia au acceptat recent să participe la South Stream, Nabucco, care ar urma să traverseze şi România, riscă să rămână doar la stadiul de proiect.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite