Miniştrii de Interne din UE vor discuta un nou proiect privind consolidarea spaţiului Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imigraţia clandestină ar putea duce, în condiţii „excepţionale", la restabilirea controalelor la frontierele naţionale ale statelor din spaţiul Schengen, au declarat sâmbătă surse diplomatice, citate de AFP, notează Mediafax.

Concluziile privind noile reguli pentru gestionarea spaţiului Schengen, care vor fi joi în atenția miniştrilor de Interne ai UE, la Luxemburg, sunt fondate în mare parte pe cerinţele Franţei şi Germaniei, potrivit surselor.

Documentul de lucru, obţinut de AFP, prevede posibilitatea restabilirii de către statele membre Schengen a controalelor la frontierele lor naţionale „pentru o durată de şase luni, care poate fi prelungită pentru încă şase luni", „atunci când controlul unei frontiere externe a spaţiului nu mai este asigurat din cauza unor circumstanţe excepţionale".

Rolul Comisiei în procesul decizional rămâne în continuare subiect de dezbatere, a recunoscut unul dintre negociatori, la finalul unei reuniuni de lucru, vineri, la Bruxelles.

„Miniştrii ar trebui să găsească o poziţie comună" joi, a precizat un alt negociator.

Această posibilitate a fost cerută de Franţa şi Germania într-o scrisoare comună discutată de miniştrii de Interne ai UE la ultima lor reuniune, la 26 aprilie, la Luxemburg.

Dar Guvernul s-a schimbat în Franţa după victoria socialistului François Hollande la prezidenţiale.

„Pentru noi, această scrisoare nu mai există", a declarat vineri comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.

„Nu am discutat deocamdată cu noul Guvern francez, dar sunt sigură că Franţa va avea o abordare constructivă la următoarea reuniune a miniştrilor de Interne, la 7 iunie, la Luxemburg", a precizat ea.

Malmström a discutat deja la telefon cu noul ministru francez de Interne, Manuel Valls, dar a declarat pentru AFP că discuţia nu a făcut referire la fondul dosarelor aflate în discuţie.

Cererea franco-germană menţiona explicit lupta împotriva imigraţiei clandestine ca justificare a acestei posibilităţi de restabilire a controalelor la frontierele naţionale în spaţiul Schengen „ca ultim resort".

Propunerea pregătită pentru reuniunea de la 7 iunie nu menţionează acest lucru, ci utilizează termenul de „circumstanţe excepţionale".

„Schengen nu este un instrument pentru gestionarea migraţiei", a subliniat Cecilia Malmström.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite