UDMR vrea să-şi creeze un partid…în Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi demnitari din cadrul UDMR, reuniţi la sfârşitul săptămânii la Târgu Mureş, la Consiliul Reprezentanţilor Uniunii (micul parlament), au lansat ideea înfiinţării în Ungaria a unui partid politic care să se implice în procesul electoral din 2014.

Propunerea a fost lansată de Ődön Szabó, preşedintele executiv al filialei UDMR din Oradea. Potrivit acestui proiect, maghiarii din ţările vecine care au dobândit dublă cetăţenie ar putea vota această nouă formaţiune politică la alegerile din 2014 din Ungaria.

Noua lege electorală din ţara vecină prevede că posesorii de dublă cetăţenie nu pot vota decât liste de partide, nu candidaţi individuali.

"Hai să vedem ce vor spune cei de-acolo", a declarat Szabó. Propunerea este lansată în contextul în care, la alegerile locale de luna trecută din România, Fidesz prin diferiţii săi reprezentanţi, inclusiv László Kövér, preşedintele parlamentului de la Budapesta, a participat la campania electorală a unor formaţiuni maghiare din Transilvania (nu a UDMR).

Acţiunea lui Kövér a fost calificată la reuniunea Consiliului drept „o aventură lipsită de răspundere care a slăbit şansele maghiarimii în alegeri".

Ideea a fost susţinută de mai mulţi lideri ai Uniunii, inclusiv de Béla Markó, preşedintele de onoare al formaţiunii care a afirmat că Ungaria, „prin prestigiul ei internaţional din ce în ce mai zdruncinat se izolează încetul cu încetul în bazinul carpatic".

Comunitatea maghiară din Transilvania are nevoie de o Ungaria puternică şi influentă, iar un partid puternic care o reprezintă, din Ungaria, i-ar fi de un real ajutor.

Analiştii apreciază că este vorba de un mesaj al UDMR adresat direct partidului Fidesz şi lui Viktor Orban. Deocamdată nu există reacţii din partea ungară, dar unii comentatori se întreabă dacă în cazul realizării iniţiativei propuse, parlamentul de la Budapesta nu va modifica legea electorală pentru maghiarii de dincolo de graniţe.

De asemenea, ei nu exclud succesul în alegeri a acestui nou partid. Ţinând cont de antagonsimul UDMR-Fidesz, nu este imposibil, susţin ei, ca acesta să se alieze cu o formaţiune de stânga din Ungaria, ceea ce ar slăbi considerabil partidul lui Orban.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite