U33, submarinul antiterorist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marina germană a lansat la apă U33, ultimul model de submarin convenţional. Prima sa misiune se va desfăşura în Marea Mediterană. În viitorul apropiat, U33 va fi folosit în lupta

Marina germană a lansat la apă U33, ultimul model de submarin convenţional. Prima sa misiune se va desfăşura în Marea Mediterană. În viitorul apropiat, U33 va fi folosit în lupta antiteroristă.

Submarinul a plecat de la baza Eckernfoerde a marinei germane şi va ajunge în Marea Mediterană în circa două săptămâni. Sistemul de ghidare de ultimă oră şi tehnologia de propulsie diesel vor permite folosirea lui la operaţiuni diverse. Pentru început, în faza testelor în condiţii reale, U33 va supraveghea rutele navale comerciale. După încheierea perioadei de probă, submarinul va fi folosit în operaţiunea "Active Endeavour".

Începute după atentatele de la New York, din 11 septembrie 2001, aceste exerciţii militare se desfăşoară în Marea Mediterană. Flota statelor membre NATO patrulează prin Strâmtoarea Gibraltar şi Canalul de Suez, artere vitale pentru transport şi, totodată, vulnerabile la atacuri teroriste. Graţie caracteristicilor sale, U33 este ideal pentru astfel de operaţiuni.

Inclus în clasa 212A, submarinul este dotat cu un sistem revoluţionar de propulsie diesel independentă de aer care îi permite să opereze sub apă până la 30 de zile doar pe baza bateriei. Prezenţa lui este destul de greu de detectat de către reţelele de supraveghere. Marina germană dispune de trei submarine U33. Cel de-al patrulea urmează să fie lansat tot în acest an.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite