Turism extrem în Israel: Amatorii de senzaţii tari pot învăţa tehnici antiteroriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii care vin în Israel şi cărora vizitarea locurilor sfinte nu le procură senzaţii suficiente pot să înveţe tenhnici militare în timpul vacanţei. Caliber 3, o tabără de antrenament de la Gush Etzion, la sud de Ierusalim, în Cisiordania, organizează din 2007 cursuri de antiterorism, scrie ziarul "Le Monde".

Cursurile sunt susţinute de foşti membri ai unităţilor de elită ale armatei israeliene. Misiunea lor este să-i înveţe pe turişti să tragă cu arma, să elaboreze un plan de apărare împotriva duşmanului sau să gestioneze o situaţie de atac terorist şi de luare de ostatici.

"Combinăm astfel valorile sionismului cu un program de trageri cu arma, ceea ce face activitatea mai semnificativă. Participanţii la aceste cursuri trăiesc o experienţă diferită şi originală, care nu poate fi trăită în nicio altă parte decât pe un câmp de luptă", se spune pe site-ul taberei de antrenament.

Ceea ce "The Times of Israel" califică drept "turism sionist extrem" este, potrivit acestui site, "cea mai atractivă tendinţă a verii a turismului israelian". "Faptul că atracţia turistică se situează dincolo de Linia verde [care separă Israelul şi Cisiordania] nu face decât să crească interesul turiştilor, care sunt adesea decepţionaţi când ghizii îi informează că nu sunt în pericol", potrivit YNet News.

Turiştii practică trageri la ţinte din carton numite "terorişti", iar Shay, ghidul taberei, face demonstraţii despre cel mai bun mod de prindere a unui atacator şi prezintă o serie de arme şi de centuri cu explozivi", potrivit sursei citate. Acest ghid se pare că a făcut parte din comandoul care a coordonat operaţiunea Entebbe, când pasagerii dintr-un avion Air France au fost luaţi ostatici în 1976. "Efect garantat asupra auditoriului", subliniază YNet news.

Copil la antrenament

Şi copiii pot participa la antrenamente

Şi cei mai mici turişti se pot iniţia în tehnicile războiului. Michel Braun, 40 de ani, a venit de la Miami cu copiii lui: "Face parte din educaţia lor. Ei trebuie să ştie de unde vin şi, bineînţeles, să aibă parte de puţină acţiune". La sfârşitul zilei, fiecare obţine o diplomă care atestă că a "urmat un curs de trageri într-o tabără din Israel".

Foştii militari de elită, "bijuterii turistice"

"Turişti din întreaga lume vin aici ca să cunoască foşti membri ai unităţilor de elită şi să le asculte poveştile", spune directorul taberei, Sharon Gat. "Este un program special creat ca urmare a unei cereri", subliniază Gat.

Această formă de turism nu este ceva nou în Israel. Agenţia de turism IU30 propune şi ea şedinţe de trageri turiştilor. "Misiunea ultimă de luptă împotriva terorismului din Israel", creată în 2007, propune turiştilor plimbări în jurul instalaţiilor de securitate interzise publicului şi întâlniri cu instructori militari. Adevărate "bijuterii turistice" pentru David Pearl, director al Consiliului regional din Gush Etzion.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite