Turcia riscă o nouă criză politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abdullah Gul, contestat de opoziţie şi armată pentru vederile islamice, şi-a anunţat din nou candidatura la preşedinţi. Ministrul de externe turc Abdullah Gul a confirmat, ieri, intenţia de

Abdullah Gul, contestat de opoziţie şi armată pentru vederile islamice, şi-a anunţat din nou candidatura la preşedinţi.

Ministrul de externe turc Abdullah Gul a confirmat, ieri, intenţia de a candida din nou la preşedinţia ţării, riscând o nouă criză politică.

În aprilie, armata şi Curtea Constituţională i-au blocat candidatura, în timp ce peste un milion de persoane au protestat la Istanbul, Ankara şi Izmir. Unul dintre fondatorii partidului de guvernare AK, Gul este un musulman evlavios şi fost lider al unei mişcări islamice, la fel ca şi premierul Recep Tayyp Erdogan. Soţia sa, Hayrunisa Gul, poartă vălul islamic, interzis în prezent în instituţiile publice din Turcia.

Candidatura lui Gul este contestată de mulţi turci, deoarece preşedinţia ţării are o importanţă simbolică - reprezentând un stat secular, prooccidental. Deniz Baykal, liderul principalului partid de opoziţie, a avertizat că guvernul va folosi funcţia de preşedinte pentru a transforma Turcia într-un stat al Orientului Mijlociu.

Criza din mai a generat alegerile parlamentare anticipate din iulie, în care partidul AK a fost reales cu 47% din sufragii, cel mai mare procent obţinut de vreun partid în Turcia în ultimele decenii. Rezultatele permit alegerea lui Gul ca şef de stat în votul parlamentar programat a începe în 20 august.

Armata turcă se opune candidaturii lui Gul şi partidului de guvernare AK, afirmând că acesta încearcă să reintroducă islamismul în politică şi să destabilizeze bazele seculare ale statului turc, fixate cu opt decenii în urmă după căderea Imperiului Otoman. Analiştii spun că intervenţia armatei în treburile guvernului ar putea dăuna eforturilor Turciei de aderare la UE.

Generalii turci au răsturnat patru guverne începând din 1960, declarându-se apărători ai principiului de separare între stat şi religie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite