Turcia nu renunţă la ofensiva împotriva rebelilor kurzi din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat în vizită la Washington, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a reafirmat că autorităţile de la Ankara sunt decise să recurgă la o operaţiune militară împotriva rebelilor kurzi din

Aflat în vizită la Washington, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a reafirmat că autorităţile de la Ankara sunt decise să recurgă la o operaţiune militară împotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului. Declaraţia oficialului turc vine după ce preşedintele George W. Bush a promis că SUA vor oferi Turciei sprijin împotriva insurgenţilor din PKK.

"Nimeni nu ne spune să nu intervenim împotriva bazelor PKK", a afirmat şeful guvernului de la Ankara. Erdogan a precizat că i-a prezentat preşedintelui Bush o listă cu cinci măsuri pe care SUA ar trebui să le ia împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan, cea mai importantă fiind închiderea taberelor de antrenament ale insurgenţilor.

La rândul său, preşedintele Abdullah Gull a declarat că Turcia a decis cum va acţiona împotriva rebelilor kurzi şi a informat SUA în legătură cu acest plan. La întâlnirea cu premierul Recep Tayyip Erdogan, preşedintele George Bush a promis sprijinul SUA împotriva separatiştilor din nordul Irakului. Administraţia Bush cere Turciei reţinere, de teama de a nu destabiliza una dintre puţinele regiuni relativ calme din Irak.

Deşi premierul Erdogan s-a declarat "fericit" după discuţia cu preşedintele Bush, o serie de diplomaţi au afirmat că SUA nu ar fi convins aliatul turc să renunţe la operaţiuni, chiar limitate la bombardamente sau acţiuni de comando, împotriva separatiştilor kurzi din nordul Irakului.

Peste 100.000 de soldaţi turci sunt masaţi la graniţa din sud-estul ţării cu Irakul, iar numeroşi experţi militari susţin că dacă va fi lansată o operaţiune transfrontalieră până la sfârşitul acestui an, aceasta ar urma să aibă loc în curând, înainte de începerea iernii. În ultima lună, insurgenţii PKK au ucis peste 40 de militari turci în operaţiuni de tip gherilă, iar opinia publică din Turcia a cerut guvernului represalii dure împotriva acestora.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite