Turcia îi caută pe kurzi şi în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ankara aminteşte Europei că gherilele kurde sunt considerate grup terorist Tayyip Recep Erdogan a criticat naţiunile europene pentru că nu-i arestează şi extrădează pe militanţii

Ankara aminteşte Europei că gherilele kurde sunt considerate grup terorist

Tayyip Recep Erdogan a criticat naţiunile europene pentru că nu-i arestează şi extrădează pe militanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) aflaţi pe teritoriile lor, deşi UE a calificat PKK drept grup terorist. Pe de altă parte, kurzii irakieni le semnalează turcilor dificultăţile unei intervenţii terestre pe teritoriul lor.

Chiar dacă în remarcile sale de sâmbătă la adresa sincerităţii statelor UE premierul Erdogan nu a pomenit niciun nume de ţară europeană, se ştie că Turcia a avut recent un diferend cu Austria, care a refuzat să aresteze un senior al PKK ce se îmbarca spre nordul Irakului.

Ultimul atac venit dintr-acolo - în urma căruia au fost ucişi 12 militari turci, iar alţi opt au fost daţi dispăruţi - a amplificat demonstraţiile din oraşele turceşti care cer acţiuni mai ferme împotriva militanţilor PKK.

Pe loc repaus

Aviaţia militară turcă chiar a bombardat, vineri, o serie de poziţii kurde din provinciile turce de la graniţa irakiană, distrugând baze ale rebelilor şi cărări montane pe care aceştia le folosesc pentru a trece din Irak în Turcia şi înapoi.

Toată săptămâna trecută, armata turcă a masat însă şi trupe terestre pe frontiera irakiană - cu faţa spre cei 3.000 de rebeli PKK pe care Ankara i-a localizat în provincia kurdă irakiană.

Statul major turc a confirmat că nicio campanie terestră nu va fi lansată în Kurdistanul irakian înainte de întoarcerea premierului Erdogan de la întâlnirea cu preşedintele Bush, programată la Washington pe 5 noiembrie.

Pe fondul votului din Congresul SUA asupra "genocidului armean din 1915", ameninţările Ankarei cu o intervenţie în Kurdistanul irakian, singura regiune irakiană relativ stabilă şi favorabilă prezenţei americane, sunt adresate şi SUA - care depind de Turcia pentru aprovizionarea trupelor din Irak şi Afganistan.

Un alt Afganistan

Dacă presa turcă mediatizează îndemnurile la atac, presa kurzilor irakieni avertizează însă că o intervenţie terestră în Munţii Qerdil, unde sunt amplasate bazele rebelilor kurzi, ar fi distrugătoare nu atât pentru PKK, cât pentru Ankara.

Vor fi inevitabil victime civile, iar imaginile vor arată lumii militari ai NATO cu arme americane brutalizând o populaţie care a fost şi victima lui Saddam Hussein. Apoi, bazele kurde vizate sunt pierdute pe înălţimi greu de atins, unde doar călăuze experimentate se pot orienta. Odată ajunse acolo, unităţile turce ar fi la cheremul gherilelor kurde acomodate terenului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite