Turcia şi-a dat acordul ca armata să intre în Kurdistanul irakian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul turc a autorizat forţele armate ale ţării să conducă o operaţiune împotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului, a declarat premierul Recep Tayyip Erdogan, citat de Reuters. Decizia

Guvernul turc a autorizat forţele armate ale ţării să conducă o operaţiune împotriva rebelilor kurzi din nordul Irakului, a declarat premierul Recep Tayyip Erdogan, citat de Reuters. Decizia a fost luată joi de Executivul turc, dar a fost făcută publică abia ieri.

În pofida puternicei opoziţii americane şi irakiene faţă de o operaţiune militară majoră în zonă, Turcia şi-a afirmat în repetate rânduri intenţiile de a urmări forţele de guerilă ale Partidului Muncitorilor din Pakistan (PKK), care folosesc nordul Irakului ca bază pentru lansarea unor atacuri asupra teritoriului turc.

"Guvernul a luat această decizie în 28 noiembrie şi, cu acordul preşedintelui, forţele armate turce sunt acum autorizate să desfăşoare o operaţiune transfrontalieră începând cu această dată", a declarat Erdogan.

Ankara a trimis 100.000 de militari în apropierea graniţei cu Irakul, tancuri, artilerie şi avioane de luptă, pregătindu-se pentru o posibilă lovitură în Irak.

Nu este clar deocamdată dacă această măsură înseamnă că o operaţiune militară majoră în nordul Irakului este iminentă. Parlamentul Turciei a aprobat în 17 octombrie o rezoluţie care acordă guvernului bazele legale pentru a ordona operaţiuni militare transfrontaliere, când şi dacă va considera necesar. Rezoluţia, aprobată cu o majoritate zdrobitoare, a urmat după o serie de atacuri sângeroase ale PKK asupra forţelor de securitate turce.

Moartea militarilor turci a alimentat un val de naţionalism în ţara membră NATO şi candidată la aderarea la UE. Erdogan a avut discuţii cu preşedintele american George W. Bush la începutul lunii noiembrie la Casa Albă, obţinând promisiuni de cooperare. Autorităţile din Kurdistanul irakian, dornice să evite o posibilă incursiune turcă, au luat câteva măsuri pentru a-i izola pe cei circa 3.000 de rebeli PKK din regiune, pe care Ankara însă nu le consideră suficiente.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite