Turcia: Orhan Pamuk, ţinta unui asasinat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi foşti generali de armată ar fi pus la cale uciderea scriitorului, ca parte a unui plan de destabilizare a ţării, susţin anchetatorii Doi generali în retragere au fost arestaţi la

Doi foşti generali de armată ar fi pus la cale uciderea scriitorului, ca parte a unui plan de destabilizare a ţării, susţin anchetatorii

Doi generali în retragere au fost arestaţi la Ankara pentru complot la uciderea scriitorului laureat cu Nobel Orhan Pamuk, pe fondul conflictului politic dintre guvern şi armată.

Generalul Sener Eruygur, fostul şef al poliţiei militare şi generalul Hursit Tolon, un alt fost oficial militar de rang înalt, au fost arestaţi la Ankara, împreună cu încă 23 de persoane.

Anchetatorii precizează că a existat un plan de asasinare a unor intelectuali, politicieni kurzi şi oficiali militari. Una dintre presupusele ţinte, Orhan Pamuk, este un renumit scriitor contemporan. El a devenit primul turc laureat cu Nobel pentru literatură, în 2006.

Cu un an înainte fusese acuzat de insultarea Turciei, ţară în care legile naţionaliste limitează libertatea de exprimare. Ulterior a fost achitat, iar în prezent îşi petrece cea mai mare parte a timpului în SUA, fiind profesor la Columbia University.

Pamuk a fost inclus recent în topul primilor 10 gânditori ai lumii, realizat de revista americană "Foreign Policy".
Arestaţii - cunoscuţi critici ai guvernului

Toate persoanele arestate sunt cunoscuţi critici ai guvernului. Printre ei se numără şi unul dintre şefii cotidianului laic "Cumhuriyet" din Istanbul.

Sute de oameni s-au adunat în faţa sediului ziarului pentru a protesta împotriva detenţiilor. Complotul ar fi avut scopul destabilizării Turciei, ceea ce ar fi deschis calea unei intervenţii militare pentru a restaura ordinea, susţin autorităţile.

Armata are, prin tradiţie, influenţă politică mare în Turcia şi a acuzat în permanentţă guvernul de faptul că încearcă să introducă un regim islamic.

Tensiune politică la Ankara

Arestările intervin pe fondul situaţiei dificile în care se află partidul de guvernare din Turcia, AK. Grupare cu puternice rădăcini islamice, partidul a fost acţionat în instanţă de procurorul general al ţării, care îl acuză de încercarea de a introduce legea Sharia în Turcia, subminând statul secular. Procurorii caută să obţină o interdicţie de participare la viaţa politică a premierului Recep Tayyip Erdogan şi a preşedintelui Abdullah Gul. Verdictul Curţii Constituţionale este aşteptat în câteva săptămâni.

Armata turcă, gardianul statului secular

Armata are o mare influenţă politică în Turcia, considerându-se apărătoarea statului secular. De-a lungul istoriei, generalii au încercat în repetate rânduri să manipuleze şi să contureze politica internă a ţării.

În ultimele decenii, armata a reuşit să înlăture guverne bănuite că deraiau de la principiile seculare, stabilite de Mustafa Kemal Atatürk la începutul secolului trecut şi incluse în constituţia ţării.

În ultimii ani, când Ankara şi-a definit scopul de aderare la UE, armata a stat în umbră, fără a-şi face simţită prezenţa în viaţa publică.

Totuşi, conflictul dintre actuala putere de la Ankara şi generali a fost evident înainte de alegerile prezidenţiale din 2007, în contextul luptei dintre partidul la putere, AK, cu puternice rădăcini islamice, şi opoziţia seculară.

Apel la calm

Armata a făcut apel la calm după arestarea celor doi foşti generali. "Turcia trece prin zile dificile. Trebuie să acţionăm cu toţii raţional, cu grijă şi responsabil", a declarat generalul Ilker Basbug, numărul doi în armata Turciei.

Anchetatorii susţin că unul din generalii arestaţi, Sener Eruygur, a mai fost implicat în două atentate în 2004. Primul a constat într-un plan de acţiune militară, iar cel de-al doilea, într-un proiect de manipulare a mass-mediei pentru a întoarce opinia publică împotriva guvernului.

Ambele au eşuat. Alţi foşti ofiţeri au fost deja condamnaţi pentru "instigare la răscoală împotriva guvernului".

Turcia trece prin zile dificile. Trebuie să acţionăm cu toţii raţional.
Ilker Basbug,
general, numărul doi al armatei turce

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite