Turcia şi Irakul, aliate împotriva rebelilor kurzi din PKK

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia şi Irakul au căzut de acord să facă tot posibilul pentru a pune capăt activităţilor rebelilor membri ai Partidului Muncitoresc Kurd (PKK), care activează în nordul Irakului.

Turcia şi Irakul au căzut de acord să facă tot posibilul pentru a pune capăt activităţilor rebelilor membri ai Partidului Muncitoresc Kurd (PKK), care activează în nordul Irakului.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că cele două ţări au semnat, cu ocazia vizitei la Ankara a premierului irakian Nouri al-Maliki, un document ce vizează lupta împotriva rebelilor kurzi. "Am ajuns la un acord pentru a face toate eforturile în scopul de a pune capăt prezenţei în Irak a organizaţiei teroriste PKK", a declarat Erdogan. El a mai adăugat că cele două părţi au discutat şi despre securitatea în zonă şi probleme legate de procesul politic.

Maliki a ţinut să sublinieze că prezenţa pe teritoriul irakian a PKK şi a altor organizaţii teroriste nu a fost permisă în trecut şi nu va fi nici pe viitor.Rebelii PKK utilizează nordul Irakului drept bază de lansare a operaţiunilor în sud-estul Turciei, unde trăieşte o populaţie în majoritate kurdă. Fondat în 1970, PKK, care doreşte înfiinţarea unui stat naţional kurd, a lansat o campanie militară asupra regiunii turce pentru prima oară în 1984. Conflictul a curmat, în cei aproape 25 de ani de violenţe, mai mult de 30.000 de vieţi. Intensificarea atacurilor din ultima vreme i-a determinat pe cei doi şefi de guvern să semneze documentul de cooperare bilaterală turco-irakiană.

Decizia vine pe fondul insistenţelor Ankarei la Washington şi Bagdad, de a se lua măsuri împotriva PKK, listată ca organizaţie teroristă de Turcia, SUA şi Uniunea Europeană. Cu doar câteva luni în urmă, Turcia concentrase forţe armate în zona graniţei cu Irakul, ca o măsură de combatere a atacurilor rebelilor din PKK. La acea vreme, iniţiativa Turciei a fost aspru criticată atât de Irak, cât şi de SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite