Turcia, India şi China vânează postul lui DSK

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite fac presiuni asupra FMI să desemneze un nou preşedinte, în locul lui Strauss-Kahn. Europenii riscă să piardă conducerea Fondului în favoarea unei ţări emergente. DSK, acuzat de viol, şi-a petrecut o a doua noapte după gratii, supravegheat să nu-şi ia viaţa. Avocaţii au schimbat pledoaria: ar fi fost „contact consimţit“.

Şeful Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a apreciat ieri că „este evident că Dominique Strauss-Kahn nu-şi mai poate îndeplini atribuţiile". Aflat în vizită la New York, metropola în care DSK ar fi violat şi sechestrat o cameristă de origine africană, oficialul american a transmis Fondului că trebuie să numească un preşedinte interimar.

„Consiliul de administraţie al FMI trebuie să desemneze pe cineva care să aibă puterea de decizie a unui director general. Este important", a declarat Geithner, citat de „Wall Street Journal". „Se întâmplă o groază de lucruri în lume şi nu ne dorim ca Fondul Monetar să fie neputincios", a mai adăugat Geithner. John Lipsky a preluat temporar atribuţiile de conducere a Fondului, dar el nu a fost desemnat, oficial, interimar. Surse din cadrul consiliului director al FMI au declarat presei americane că vor lua legătura cu Strauss-Kahn (aflat la centrul de detenţie Rikers Island) ca să-l întrebe dacă nu se retrage de la şefia instituţiei financiare. Consiliul îl poate destitui din funcţie pe DSK, însă, potrivit aceloraşi surse, „ideal" ar fi ca şeful FMI să-şi dea singur demisia.

Condamnat în avans

Francezii urmăresc cu sufletul la gură verdictul Foto: Agerpres



Nici liderii europeni nu mai ţin cont de faptul că DSK încă nu a fost condamnat de justiţia americană. Deja mai mulţi miniştri de Finanţe din UE au sugerat că DSK ar trebui să-şi dea demisia ca să nu aducă prejudicii FMI, relatează „Financial Times". „Având în vedere situaţia, faptul că a fost respinsă eliberarea pe cauţiune, trebuie să se gândească că face rău instituţiei", a afirmat ministrul austriac al Finanţelor, Maria Fekter. Conducerea FMI trage de timp, spunând că demiterea lui Strauss-Kahn „este o întrebare prematură", atâta timp cât instanţa nu a dat un verdict. Succesiunea la şefia FMI este disputată de europeni, deţinătorii tradiţionali ai postului de conducere a Fondului, şi ţările emergente.

China, favorită

image

Închisoarea Rikers Island  Foto: Reuters



Turcia, India, Brazilia şi mai ales China fac deja presiuni pentru preluarea şefiei instituţiei. Beijingul a cerut ca alegerea următorului şef al Fondului să fie făcută „corect, transparent şi în funcţie de merit". Iar pretenţiile sunt justificate. China a devenit cel mai mare acţionar al FMI după criza economică din 2008. Prin contribuţia financiară, Beijingul a triplat capacitatea de finanţare a Fondului, mărindu-şi ponderea în procesul de decizie. Totuşi, China este dezavantajată în această cursă din cauza tensiunilor cu SUA şi UE provocate de politica sa monetară de „dumping". Beijingul a fost criticat în repetate rânduri că menţine yuan-ul la o valoare scăzută faţă de valutele de rezervă pentru a-şi susţine exporturile.

Avantaj pentru zona euro

Parlamentarul german Michael Fuchs a declarat pentru „Financial Times Deutschland", că un şef al FMI provenit din ţările emergente ar fi un avantaj pentru zona euro, pentru că i-ar fi mai uşor să ia decizii în cazul unor state din zona euro care s-au afundat într-o criză a datoriilor externe. Potrivit lui Eswar Prasad, fost oficial al FMI, potenţiali candidaţi din ţările emergente sunt ministrul singaporez de Finanţe Tharman Shanmugaratnam şi foştii miniştri de Finanţe din Africa de Sud şi din Turcia, Trevor Manuel, respectiv Kemal Dervis, care a fost şi vicepreşedinte al BM. Acesta din urmă este considerat artizanul reechilibrării macroeconomice a Turciei după criza financiară din 2001, prin impunerea unor reforme dure şi semnarea unui acord cu FMI.

Vehiculate pentru succesiunea la şefia FMI au fost şi numele lui Stanley Fischer, guvernatorul Băncii Naţionale a Israelului şi Agustin Carstens, guvernator al Băncii Naţionale a Mexicului. Din partea europenilor, cele mai multe şanse are Christine Lagarde, ministrul de Finanţe al Franţei. Votată cel mai bun ministru de Finanţe european, în 2009, Lagarde are dezavantajul naţionalităţii (franceză, ca şi Strauss-Kahn), notează „Financial Times".

Ponderea în FMI

Ponderea în deciziile FMI, inclusiv impunerea unui nou şef, depinde de contribuţia financiară la bugetul instituţiei. Astfel SUA au o pondere a votului de 16,7%, Japonia de 6,25%, iar China 3,9%. Brazilia, India şi Rusia sunt şi ele între primele zece state din FMI cu un cuvânt greu de spus. Deciziile Fondului au nevoie de o majoritate de 85% din voturi.

Procuror dur şi judecător-femeie

image

Procurorul Cyrus Vance jr. (dreapta), un apărător convins al drepturilor femeilor   Foto: Reuters



Noi dezvăluri şocante despre presupusul viol comis de şeful FMI asupra unei cameriste la un hotel new-yorkez ţin prima pagină a ziarelor din lumea-ntreagă. Presa franceză a identificat-o pe victimă ca fiind Nafissatou Diallo. Potrivit „New York Post", femeia în vârstă de 32 de ani, ar putea fi infectată cu virusul HIV, ceea ce prezintă un risc şi pentru agresorul ei. Jurnaliştii au aflat că tânăra a locuit într-un apartament din Bronx închiriat exclusiv adulţilor care au SIDA. „Este o musulmană devotată, foarte timidă şi foarte liniştită", relatează „Atlantic Wire". „Poartă mereu pantaloni închişi la culoare, pantofi fără toc şi îşi acoperă părul cu o eşarfă. Este foarte discretă, nu şi-a deranjat niciodată vecinii şi este o persoană reţinută. Nu zâmbeşte decât anumitor oameni", povestesc vecinii.

Un procuror „de fier"

Despre presupusa victimă s-a scris că este originară ba din Ghana, ba din Guineea sau Senegal. Că este divorţată ori că este văduvă. Că fiica ei are 15, 16 sau 9 ani. Cert este că DSK, în urmă cu doar o săptămână favorit la prezidenţialele din Franţa, are parte de un procuror „sensibil la apărarea drepturilor femeilor", scrie „Le Figaro". Cotidianul aminteşte că  Cyrus Vance Jr., procurorul new-yorkez, care instrumentează cazul, este militant democrat şi fiul unui fost secretar de stat american de pe vremea administraţiei lui Jimmy Carter. Vance nu are niciun fel de înţelegere pentru cei care comit delicte sexuale. Cu excepţia crimei, nu există nicio faptă mai distructivă şi mai traumatizantă pentru victimă, decât violul, e de părere procurorul în vârstă de 56 de ani. Chiar înainte de a deveni procuror, el a promis că va lupta împotriva agresiunilor împotriva femeilor, inclusiv a celor comise de propriii soţi. Cyrus Vance Jr. îşi impresionează colegii prin inteligenţă, forţă de muncă şi simţul eticii, notează „Le Figaro".

Potrivit cotidianului, apărarea lui Strauss-Kahn ar trebui să ţină cont în stabilirea strategiei de un caz care l-a marcat pe procuror. Este vorba despre moartea Susanei Jimenez, hărţuită şi ucisă de fostul ei logodnic. „Acest dosar este la originea interesului lui Cyrus (Vance Jr.) pentru măsurile de prevenire în lupta contra criminalităţii, dar mai ales în domeniul violenţei domestice şi intime". Cotidianul francez notează că Vance are toate şansele să ajungă la nivelul de notorietate pe care l-a avut Kenneth Starr, procurorul care a instrumentat celebrul caz Monica Lewinsky (amanta fostului preşedinte SUA Bill Clinton).

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite