Turbinele eoliene bruiază radarele NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa Nord-Atlantică nu a găsit încă o soluţie tehnică pentru rezolvarea problemei. NATO a demarat o anchetă după ce armata britanică a descoperit că turbinele eoliene fac invizibile

Alianţa Nord-Atlantică nu a găsit încă o soluţie tehnică pentru rezolvarea problemei.

NATO a demarat o anchetă după ce armata britanică a descoperit că turbinele eoliene fac invizibile avioanele pe ecranele radarelor, ceea ce ar putea prezenta un risc de securitate. Oficialii sunt cu atât mai îngrijoraţi cu cât în numeroase ţări ale Alianţei sunt construite tot mai multe centrale eoliene.


Apariţia unor pete albe pe radare a fost observată de britanici în timpul unor teste la o centrală eoliană din Ţara Galilor în 2004, scrie cotidianul "The Times". În urma acestei descoperiri, experţi ai Pentagonului au fost invitaţi să asiste la teste. Administraţia americană a fost îngrijorată de acest potenţial "călcâi al lui Ahile" pentru securitatea sa şi a decis introducerea unui moratoriu privind construirea de turbine pe raza radarelor sale militare.


Şi Ministerul britanic al Apărării are obiecţii faţă de construirea centralelor eoliene, dat fiind faptul că deocamdată nu se cunoaşte o soluţie tehnică pentru rezolvarea problemei. Pe de altă parte, John Hutton, ministrul energiei, a anunţat, la sfârşitul anului trecut, că vor fi ridicate încă 7.000 de turbine până în 2020.

Încercând să aplaneze neînţelegerile dintre cele două ministere, premierul Gordon Brown le-a cerut ministrului apărării, Hon Des Browne, şi lui John Hutton "să îşi intensifice eforturile şi să testeze soluţii tehnice pentru potenţialele dificultăţi" pe care turbinele eoliene le creează pentru traficul aerian şi apărarea radar.


Raport preliminar în 2010


Prima reuniune a grupului tehnic al NATO creat pentru a studia impactul turbinelor eoliene asupra radarelor, în care sunt implicate SUA, Franţa, Italia, Norvegia, Belgia, Olanda şi Grecia, a avut loc la Londra, în iunie 2007. Experţii au stabilit că trebuie să analizeze toate datele ştiinţifice, să consulte industria energetică şi autorităţile aviaţiei civile, urmând să recomande modificarea politicilor în domeniu. Ei vor prezenta un raport preliminar abia în 2010, fapt ce afectează activitatea industriei eoliene din Europa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite