Tunisia: islamiştii, pe val

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţiunea islamistă Ennahda (Renaşterea) este susţinută de peste un sfert din populaţie.

Fostul preşedinte tunisian Zine al-Abidine Ben Ali şi soţia lui Leila Trabelsi au fost condamnaţi, în absenţă, la 35 de ani de închisoare. Instanţa tunisiană i-a găsit vinovaţi de deturnare de fonduri publice. Acesta este numai unul dintre cele  90 de capete de acuzare la care trebuie să răspundă fosta familie prezidenţială. Inculpaţii se află în Arabia Saudită, de la jumătatea lunii ianuarie, unde au fugit după Revoluţia iasomiei.

După prăbuşirea regimului autoritar al lui Ben Ali, puterea a fost preluată de prim-ministrul Mohamed Ghannouchi, apoi de preşedintele Parlamentului, Fouad Mebazaa. În ciuda repartizării unei părţi a portofoliilor ministeriale reprezentanţilor opoziţiei politice, poziţiile-cheie, precum cea de premier, ministru de Externe sau al Apărării au rămas sub controlul reprezentanţilor fostului partid de guvernământ, Adunarea Constituţională Democratică. Acest lucru a dus la noi proteste în capitala tunisiană, dar şi în oraşele Sfax, Bizerte, Sousse şi Monastir. Prim-ministrul a răspuns prin demiterea tuturor miniştrilor proveniţi din fostul partid al lui Ben Ali, iar premierul Ghannouchi şi şeful Legislativului Mebazaa au părăsit formaţiunea. Alegerile legislative fuseseră stabilite pentru 24 iulie, dar în urmă cu mai bine de două săptămâni s-a decis amânarea lor pentru luna octombrie.

Potrivit unui sondaj realizat în martie de institutul de sociologie Sigma,  75%  din cele 1.250 de persoane chestionate nu ştiu cu ce partid ar vota la viitoarele alegeri. Doar câteva formaţiuni politice erau cunoscute de mai mult de 15% din respondenţi. Printre acestea se număra fostul partid de guvernământ, Partidul Democrat Progresist, care a fost singura organizaţie legale de opoziţie în timpul regimului Ben Ali şi formaţiunea islamistă Ennahda (Renaşterea). Potrivit informaţiilor neoficiale, aceasta este susţinută de peste un sfert din populaţie.

Ennahda a fost înregistrat oficial în 1989 şi în acelaşi an i-a fost interzisă participarea la alegeri. La acel moment avea o popularitate de 17 la sută. Pe lista partidelor politice interzise ​​se mai afla Partidul Comunist Muncitoresc şi Hizb ut-Tahrir (Partidul Islamic de Eliberare). Liderul Ennahda, Rachid Ghannouchi (are acelaşi nume ca premierul, dar nu au nici o legătură), a trăit la Londra din 1989 şi a revenit în Tunisia numai după victoria revoluţiei. El susţine un islamism moderat, democratic.  

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite