Tuaregii sar în ajutorul lui Gaddafi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele guvernamentale au tras cu gaze lacrimogene asupra opozanţilor care au participat la Tripoli la „Vinerea Libertăţii“. Un vapor pe care se afla echivalentul a 117 milioane de euro în monedă libiană, bani destinaţi regimului Gaddafi, a fost interceptat în apele britanice.

Citeşte şi:
Gaddafi: „Libia va fi o flacără roşie"

Anunţul a fost făcut ieri de Ministerul britanic de Interne. Vaporul conţinea o cantitate importantă de dinari libieni, care fac obiectul unor sancţiuni ale Naţiunilor Unite. El a fost interceptat miercuri de nava britanică HMS Vigilant şi escortat în portul Harwich, din sud-estul Marii Britanii. Regimul lui Gaddafi are probleme cu banii, în condiţiile în care numeroase ţări europene au îngheţat activele libiene. Colonelul are însă nevoie mare de bani pentru „a-şi mitui" cetăţenii, dar şi pentru plata mercenarilor. Săptămâna trecută, apropiaţii săi au încercat să fure circa 1,8 milioane de dinari libieni de la o o tiparniţă din regiunea North East, din Marea Britanie.

Întăriri din Mali

Membri ai comunităţii tuarege din Mali susţin că un număr mare de tuaregi - între 2.000 şi 3.000 - au plecat în ultima săptămână pentru a-i veni în ajutor lui Muammar Gaddafi, relatează BBC. Un oficial din nordul ţării ar fi vorbit cu mai multe persoane care au plecat cu un convoi de 40 de vehicule. În prezent, acestea se află în sudul Algeriei şi se pregătesc să intre în Libia. „Au fost plătiţi cu circa 10.000 de dolari pentru a pleca şi am auzit că li s-a promis că vor primi 1.000 de dolari pentru fiecare zi de luptă", a mai precizat oficialul. Banii ar fi fost împărţiţi de ambasada Libiei în Mali. Jurnaliştii BBC au încercat să contacteze ambasada, dar li s-a spus că doar ambasadorul poate comenta informaţia, doar că acesta este bolnav. Nomazii tuaregi şi Gaddafi au mai colaborat şi în trecut. La începutul anilor '70, preşedintele libian a creat Legiunea Islamică. Aceasta ar fi trebuit să fie o forţă militară care să lupte pentru crearea unui singur stat islamic în nordul Africii. Ademeniţi cu bani frumoşi, mulţi tuaregi s-au alăturat Legiunii Islamice, o armată ce a sfârşit prin a lupta în ţări precum Ciad şi Sudan, pentru a fi desfiinţată în anii '80. 

Gaze lacrimogene în „Vinerea Libertăţii"

Forţele guvernamentale au tras cu gaze lacrimogene în cei peste 1.500 de opozanţi care s-au adunat să protesteze în cartierul Tajoura din Tripoli, după rugăciunea de vineri. Soldaţii au instaurat puncte de control în zonă pentru a-i împiedica pe oameni să se strângă în număr mare în apropierea moscheii Murat Adha. Protestatarii au ars steagul libian şi au scandat sloganuri anti-Gaddafi. Demonstraţii au avut loc şi în portul Zawiyah, unde armata a deschis focul asupra oamenilor. Postul Al Arabiya relatează că 13 persoane au murit, în timp ce Al-Jazeera vorbeşte de 50 de morţi şi 300 de răniţi, citând un martor. Oraşul, situat la 50 de kilometri de capitală, este înconjurat de forţele de securitate. Lupte grele s-au dat ieri la Ras Lanuf, port petrolier controlat de soldaţi. Câţiva corespondenţi străini au asistat la bombardamente intense şi tiruri de artilerie. Forţele rebele, care se află la 10 kilometri de oraş, au încercat să ţintească baza militară. Corespondentul Reuters a declarat că doi rebeli i-au comunicat faptul că opozanţii lui Gaddafi au preluat controlul asupra aeroportului din Ras Lanuf. Rebelii au precizat că sunt dispuşi la negocieri doar în ceea ce priveşte demisia şi exilul lui Gaddafi.

Militarii olandezi, arătaţi la tv

Un purtător de cuvânt al opoziţiei, Abdullah Al-Mahdi, a declarat pentru Al-Jazeera că forţele rebele vor ataca Tripoli doar după ce puterile occidentale vor decide instituirea unei interdicţii de zbor asupra Libiei. Cei trei militari olandezi capturaţi şi elicopterul cu care au aterizat la Sirt în cadrul unei operaţiuni de salvare au fost prezentaţi la televiziunea de stat. Agenţia oficială Jana susţine că elicopterul olandez care a aterizat la Sirt transporta arme. „Armata libiană a confiscat acest elicopter, în care se aflau arme automate, muniţie şi echipamente de comunicaţie prin satelit", precizează agenţia.

Control la graniţe

Forţele de securitate au intensificat controlul la graniţe, în special la cea cu Tunisia, pentru a-i împiedica pe libieni şi pe cetăţenii străini să mai iasă din ţară. Dacă în ultimul timp, zilnic treceau graniţa circa 15.000 de persoane, în ultimele două zile numărul s-a redus la 2.000, potrivit Agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţi.

Oprah, în Piaţa Tahrir

Noul ministru egiptean al Turismului, Munir Fakhri Abdelnur, a anunţat că realizatoarea Oprah Winfrey va realiza o emisiune în Piaţa Tahrir din Cairo. Emisiunea, care urmează să fie filmată într-o vineri, luna aceasta, face parte dintr-o strategie pentru revitalizarea turismului din Egipt.

"Nu-l putem lăsa pe Gaddafi să continue masacrarea propriului popor. Străzile sunt goale, magazinele sunt închise. Doar maşinile rebelilor ce transportă victimele la spital mai sunt pe străzi."
Ibrahim locuitor din Zawiyah

Proteste în Irak



Mii de persoane au protestat ieri la Bagdad şi în mai multe oraşe din sudul Irakului faţă de corupţie, şomaj, starea serviciilor publice şi incompetenţa liderilor politici. „Petrol pentru popor, nu pentru hoţi", au scandat ei. Protestul de ieri a fost ultimul dintr-o serie începută luna trecută. Liderul spiritual al comunităţii şiite, Marele ayatollah Ali Al-Sistani, s-a alăturat manifestanţilor, iar primarul din Bagdad, Saber Al-Essawi, şi-a dat demisia. Sub presiunea maselor, alţi trei politicieni, guvernatorii din Wassit, Bassora şi Babilon, au demisionat.

Londra: demisie de onoare din cauza beizadelei libiene

Directorul London School of Economics a renunţat la funcţie în urma legăturilor instituţiei cu familia colonelului Gaddafi. „Am ajuns la concluzia că este just să mă retrag, chiar dacă acest lucru va cauza dificultăţi acestei instituţii, de care sunt ataşat. Sunt răspunzător de reputaţia universităţii, iar aceasta a avut de suferit", a declarat Howard Davies, director la London School of Economics (LSE). La prestigioasa universitate a studiat Saif al-Islam, unul dintre fiii liderului libian, care a obţinut o diplomă din partea acestei universităţi, iar ulterior un doctorat în Filosofie, în 2008. Recent au apărut acuzaţii că lucrarea de doctorat a acestuia a fost scrisă de altcineva şi că a copiat bucăţi din teză. LSE verifică în prezent dacă lucrarea sa de doctorat este un plagiat.

Bani de la liderul libian

În 2009, fiul lui Gaddafi a oferit o donaţie de 1,5 milioane de lire sterline către LSE, din partea Fundaţiei internaţionale Gaddafi pentru opere caritabile şi dezvoltare. Howard Davies a recunoscut că decizia de a accepta fonduri pentru cercetare de la fundaţia controlată de Saif are consecinţe negative.

De asemenea, el şi-a exprimat regretul că a vizitat Libia pentru a consilia regimul privind modernizarea instituţiilor sale financiare. Relaţia dintre instituţie şi Libia a generat proteste în masă ale studenţilor, săptămâna trecută. The London School of Economics a hotărât să aloce banii primiţi de la familia Gaddafi acordării unor burse studenţilor nord-africani. Consiliul Universităţii a deschis o anchetă independentă asupra legăturilor instituţiei cu regimul libian. Viorica Marin

image
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite