Tsunami electoral pentru socialiştii spanioli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capacitatea Guvernului spaniol de a îndeplini planul de reduceri bugetare este pusă sub semnul întrebării de rezultatul alegerilor regionale şi municipale.

Nemulţumiţi de măsurile de austeritate şi de cea mai ridicată rată a şomajului din Europa (21,3%), spaniolii „au pedepsit" la urne Partidul Socialist - aflat la guvernare -, administrându-i cea mai severă înfrângere de la reinstaurarea democraţiei, în 1978, după dictatura lui Franco. După o săptămână de proteste, tinerii şi-au exprimat indignarea şi la vot, iar socialiştii s-au trezit în situaţia de a nu deţine niciun post de primar în oraşele importante. Socialiştii au obţinut doar 27,8%, iar Partidul Popular - 37,6%.

Conservatorii au câştigat în aproape toate regiunile, exceptând Asturia şi Navarra, unde formaţiunile locale au obţinut cele mai multe voturi. Socialiştii au fost înfrânţi chiar şi în fiefurile lor tradiţionale, precum regiunea Castilia-La Mancha, oraşele Sevilla şi Córdoba. Socialiştii au pierdut pentru prima dată în 32 de ani şi Barcelona, care va avea un primar din partea CiU, o formaţiune catalană naţionalistă moderată. Partidul Socialist nu mai poate guverna fără aliaţi decât în provincia Andaluzia. Partidul Iberic al Românilor (PIRUM) a obţinut un rezultat slab în Cartaya (Andaluzia), o localitate cu profil agricol în care trăiesc circa 500 de români.

Premierul Jose Luis Zapatero a recunoscut că scorul înregistrat e mai rău decât se aştepta, dar a declarat că intenţionează să rămână în funcţie până la încheierea mandatului, în martie anul viitor. În pofida rezultatului bun, Partidul Popular condus de Mariano Rajoy nu va avea suficiente mandate în Parlament pentru un vot de neîncredere fără ajutorul naţionaliştilor basci. Până acum, aceştia au susţinut programul de austeritate al socialiştilor, dar o schimbare de direcţie este oricând posibilă.

Rezultate îngrijorătoare

Ibex 35, indexul Bursei din Madrid, a scăzut cu două procente ieri, iar randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe 10 ani a crescut la 5,6%, semne ale faptului că investitorii privesc cu scepticism capacitatea Spaniei de a-şi plăti datoriile. Alejandro Varela, de la agenţia de brokeraj Renta 4 din Madrid, spune că investitorii se tem şi de faptul că vor ieşi la iveală cifre şi mai îngrijorătoare, după ce conservatorii vor prelua de la socialişti guvernarea în anumite provincii şi municipalităţi, aşa cum s-a întâmplat anul trecut în Catalonia.

Manifestanţii care au ocupat piaţa Puerta del Sol din centrul Madridului au decis duminică să continue protestul timp de cel puţin încă o săptămână. După alegeri, câteva mii de persoane au ocupat piaţa, adunându-se, ca în fiecare zi, în jurul taberei de corturi devenită centru al mişcării de contestare a politicii de austeritate a guvernului. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite