Trupele americane nu părăsesc Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul american al apărării, Robert Gates, a decis să încetinească ritmul retragerii trupelor staţionate în Europa, ca parte a unui program de reorganizare a armatei americane din

Secretarul american al apărării, Robert Gates, a decis să încetinească ritmul retragerii trupelor staţionate în Europa, ca parte a unui program de reorganizare a armatei americane din străinătate.

Gates a luat această decizie la cererea mai multor ofiţeri americani din Europa, care consideră că riscurile legate de reducerea prezenţei americane pe continent trebuie examinate cu mai multă atenţie, a anunţat amiralul Michael Mullen. Noul şef al Statului Major Interarme nu a dat detalii despre prezenţa trupelor americane în Europa, care urmau să fie reduse de la peste 60.000 de militari la 28.000, după retragerea din Germania a două divizii numeroase.

"Secretarul Gates a luat decizia de a încetini întoarcerea aici (în SUA) a unor forţe desfăşurate în Europa", a spus Mullen, după ce s-a adresat experţilor în securitate naţională. Generalul David McKiernan, comandantul armatei americane în Europa, a recomandat păstrarea în Europa a patru brigăzi de luptă şi a unor forţe de susţinere, adică un număr total de 40.000 de militari.

El a evocat anumite incertitudini legate de "revenirea în forţă a Rusiei". Mullen a mai precizat că misiunile militare ale SUA nu se vor diminua, ci se vor extinde, şi că militarii trebuie să se pregătească pentru provocări "mai mari" decât Irak şi Afganistan.

El a apreciat că nivelul cheltuielilor militare ale Statelor Unite trebuie să rămână cel puţin egal cu cel din prezent, în special din cauza ameninţării islamismului radical. "Nu vom putea, într-o lume precum cea de azi, să ne permitem să funcţionăm cu un buget în scădere", a declarat el în faţa experţilor în securitate naţională.

Mullen a făcut aceste declaraţii după ce Congresul şi-a făcut cunoscute reţinerile în faţa costurilor din ce în ce mai mari ale războiului din Irak. Analiştii au calculat că Statele Unite suportă cele mai mari cheltuieli militare de după al Doilea Război Mondial, dacă se adaugă cheltuielile de război la un buget militar care a crescut cu 34% după 11 septembrie 2001. (Alina Anghel)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite