Trupele din Afganistan, puse în pericol de un film antiislam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un film antiislam, realizat de către deputatul olandez de extremă-dreapta Geert Wilders, provoacă îngrijorare la nivelul Alianţei Nord-Atlantice. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop

Un film antiislam, realizat de către deputatul olandez de extremă-dreapta Geert Wilders, provoacă îngrijorare la nivelul Alianţei Nord-Atlantice. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, s-a declarat preocupat de soarta trupelor NATO din Afganistan din cauza anunţului privind difuzarea, în curând, a peliculei.

"Mă simt răspunzător pentru trupele din Afganistan. Dacă acestea vor avea de suferit din cauza filmului, atunci faptul mă îngrijorează şi îmi exprim neliniştea", a declarat de Hoop Scheffer. Aproximativ 1.600 de soldaţi olandezi sunt staţionaţi în sudul Afganistanului în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) a NATO.

Temererile au luat amploare atât în rândul oficialilor din Olanda, cât şi al responsabililor Alianţei, după ce un purtător de cuvânt al insurgenţilor de la Kabul a ameninţat, săptămâna trecută, că talibanii vor reacţiona violent dacă "filmul jignitor" va fi difuzat. Secretarul general al NATO a precizat că preşedintele afgan Hamid Karzai şi-a exprimat personal îngrijorarea în legătură cu consecinţele difuzării acestui film care, potrivit autorului său, trebuie să demonstreze că profetul Mahomed este "barbar", iar Coranul - o "carte fascistă".

Numeroase ţări musulmane au criticat public proiectul lui Wilders, care intenţionează să-şi posteze în cursul acestei luni filmul pe internet şi poartă în prezent negocieri cu unele canale de televiziune.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite