FOTO Trupe de elită vestice, în haine de rebeli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii lumii se pregătesc să deblocheze miliardele lui Gaddafi, pe care insurgenţii le vor înapoi. Soldaţi din trupele speciale britanice şi franceze îl caută pe colonelul Gaddafi cot la cot cu rebelii, deşi operaţiunea nu ar fi trebuit să implice trupe terestre.

Citeşte şi: Gaddafi se temea de o posibilă invazie a armatei americane în Libia, programată cel târziu în octombrie 2011

UPDATE 12.05 Liderul libian fugar Muammar Gaddafi voia să invadeze insula italiană Lampedusa cu imigranţi africani pentru a se răzbuna pentru participarea Romei la coaliţia care a luptat cu regimul său, a afirmat vineri ministrul de Externe Franco Frattini, citat de AFP.

"Italia are dovezi în legătură cu ordinele date de colonelul Gaddafi , ca cel de a transforma Lampedusa într-un «infern». Există dovezi că Gaddafi a ordonat trimiterea a mii de nefericiţi în ambarcaţiuni către insulă pentru ca aceasta să plonjeze în haos", a declarat şeful diplomaţiei italiene într-un interviu acordat cotidianului catolic Avvenire.

Italia l-a suspectat întotdeauna pe liderul libian că foloseşte arma imigraţiei clandestine pentru a face presiuni asupra Guvernului lui Silvio Berlusconi.

Peste 20.000 de imigranţi clandestini, provenind în principal din Africa subsahariană, au ajuns în ultimele luni la Lampedusa, venind din Libia.

UPDATE 09.50 Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a aprobat deblocarea a 1,5 miliarde de dolari din fondurile, averile financiare şi resursele economice ale Libiei. Accesarea acestora a fost interzisă printr-o rezoluţie ONU din martie 2011, care stipula că deblocare lor se va face doar "în interesul poporului libian". Suma urmează să fie transferată rebelilor, pentru finanţarea unui ajutor de urgenţă destinat reconstrucţiei.

Consiliul de Secutitate al ONU a decis să permită accesul la 1,5 miliarde de dolari după ce Statele Unite ale Americii şi Africa de Sud şi-au încheiat disputa cu privire la aceste fonduri, informează Press Association. Africa de Sud s-a opus în ultimele două săptămâni acestei măsuri, apreciind că ar putea semnifica recunoaşterea automată a Consiliului Naţional de Tranziţie libian (CNT).

Africa de Sud şi SUA au căzut de acord în ultimul moment şi au votat pentru deblocarea a 1,5 miliarde de dolari ce vor ajunge în câteva zile la CNT, informează Press Association.

Suma de 1,5 miliarde de dolari este reţinută de Statele Unite, care intenţionează să verse 500 de milioane de dolari organizaţiilor umanitare internaţionale, 500 de milioane de dolari CNT, pentru plata salariilor restante şi a serviciilor de bază, şi 500 de milioane de dolari unui fond internaţional pentru Libia, care va fi folosit pentru achiziţionarea de carburanţi şi alte bunuri de primă necesitate.

image

UPDATE 08.35 Rebelii libieni şi-au transferat comitetul executiv - echivalentul guvernului - de la Benghazi la Tripoli, a anunţat, vineri, un reprezentant al Consiliului Naţional de Tranziţie libian (CNT).

"Declar începerea şi reluarea activităţii comitetului executiv la Tripoli", a afirmat vicepreşedintele acestuia, Ali Tahouni. "Viaţă lungă unei Libii democratice şi constituţionale şi glorie martirilor noştri", a adăugat el.

Tahouni a precizat că liderul CNT, Mustafa Abdeljalil, va ajunge la Tripoli imediat ce situaţia de securitate va permite acest lucru. Ali Tahouni, ministru al Petrolului şi Economiei în guvernul interimar, a declarat că dispune de mandat din partea CNT şi a Biroului executiv al acestuia.

UPDATE 07.45 Conflictul din Libia s-a soldat cu "peste 20.000 de morţi" în ultimele şase luni de lupte împotriva regimului lui Muammar Gaddafi, a declarat joi Moustapha Abdeljalil, liderul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT), organismul politic al rebelilor, citat de AFP.

"Nu dispun de numărul exact, dar conflictul armat s-a soldat cu peste 20.000 de morţi", a declarat el într-o conferinţă de presă la Benghazi, "capitala" rebelilor din estul ţării.

UPDATE 06:15 Doctorul Moez Zaiton din Tripoli a caracterizat situaţia din spitale ca fiind foarte haotică: "Ambulanţele vin la fiecare minut. Sunt 40-50 de doctori care lucrează la capacitate maximă şi totuşi nu fac faţă numărului mare de cazuri", potrivit CNN

UPDATE: 04:00 Rebelii au intrat în casa lui Gaddafi şi au descoperit luxul în care trăia acesta şi familia lui: vila la malul mării, băutură fină, jet-ski, jacuzzi, pături de piele, uşi de oţel pentru a nu lăsa intruşii, precum o piscină numai bună pentru relaxare. "Toate acestea i-au aparţinut lui Gaddafi. Dar acum, el nu mai e aici şi nici nu se va mai întoarce, aşa că totul ne aparţine. Asta e Libia Mea", au strigat rebelii în timp ce încercau luxul.

image

UPDATE 02:00 ministrul de externe britanic William Hague nu a putut confirma şi nici nega implicarea forţelor speciale britanice în căutarea lui Gaddafi şi a oamenilor săi: "Nu vreau să comentez din motive obiective: nu vrem să punem în pericol pe nimeni".

image

Forţele loiale regimului libian continuă să deţină controlul a două cartiere din Tripoli, aflate în apropierea complexului rezidenţial al lui Gaddafi. Trupele sunt echipate cu armament greu şi dispun şi de o trupă de lunetişti. Confruntările par că s-au mai domolit în capitală pentru că rebelii se concentrează în principal pe găsirea dictatorului, pe capul căruia a fost pusă o recompensă de 1,4 milioane de dolari, şi a fiilor acestuia. Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) din Libia a anunţat că dictatorul trebuie prins „viu sau mort" şi a promis amnistierea apropiaţilor lui care dau informaţii despre locul în care acesta se află.

Vezi aici cântecul care l-a făcut celebru pe Gaddafi!

Potrivit revistei „Paris Match", Gaddafi le-ar fi scăpat printre degete trupelor speciale libiene. Colonelul ar fi dormit (probabil, marţi spre miercuri noaptea) într-o casă sărăcăcioasă, lipsită de confort pentru a nu bate la ochi, aflată chiar în centrul Capitalei. Rebelii declarau ieri la amiază că unul dintre fii (Seif al-Islam) s-ar ascunde într-unul din cartierele capitalei deţinute de trupele lui Gaddafi, şi că liderul libian ar fi acum la o fermă din apropierea aeroportului Tripoli, unde au avut loc confruntări ieri dimineaţă.

Trupe de elită vestice, cot la cot

„Nimeni nu va fi liniştit până când nu îi vom alunga din această ţară", a declarat Mustafa, un rebel în vârstă de 23 de ani. Insurgenţii nu sunt însă singuri. Potrivit cotidianului „Daily Telegraph", soldaţi din forţele speciale britanice din cadrul Special Air Service (SAS), îmbrăcaţi în haine civile arabe şi având arme ca cele ale rebelilor, au primit misiunea să-i dea de urmă lui Muammar Gaddafi.Publicaţia susţine că este vorba despre regimentul 22 SAS, care i-ar fi ajutat pe rebeli să ia cu asalt Tripoli. Regimentul special, cunoscut pentru capacitatea sa de distrugere, a fost mobilizat în Libia încă din luna martie, având atunci ordinul de a identifica şi distruge armele colonelului Gaddafi. Trupele britanice au efectuat misiuni secrete de recunoaştere şi de identificare a ţintelor bombardamentelor. Fără să recunoască faptul că soldaţii SAS se află deja pe teren în Libia, ministrul britanic al Apărării, Liam Fox, a confirmat postului „Sky News" că NATO oferă rebelilor libieni informaţii şi mijloace de recunoaştere în teren pentru prinderea lui Gaddafi şi a fiilor săi. Oficialul de la Londra a ţinut să sublinieze că Marea Britanie nu are intenţia de a trimite trupe terestre în Libia post-Gaddafi, cu excepţia cazului în care acest lucru este solicitat explicit de CNT. Dar în Libia sunt mobilizaţi şi militari din trupele speciale iordaniene, qatariote şi franceze. Potrivit AFP, francezii s-ar fi instalat, alături de camarazii britanici, într-o rafinărie care nu mai funcţionează, la circa 150 de kilometri sud-vest de Benghazi.

Libertate cumpărată cu aur

În acest timp, opozanţii regimului se tem ca nu cumva dictatorul să-şi cumpere libertatea şi protecţia cu rezervele de aur ale ţării. Ipoteza aceasta este susţinută de guvernatorul băncii centrale libiene, Farhat Bengdara, care s-a raliat insurgenţilor. El a declarat jurnaliştilor de la „Corriere della Sera" că dictatorul ar putea recurge la un asemenea gest şi pentru a genera haos în rândul triburilor de pe teritoriul libian. Bengdara susţine că Gaddafi ar fi putut fugi undeva în sudul ţării, unde are o bază logistică, sau poate chiar în Algeria, nu singur, ci cu tot cu aurul ţării. Oficialul a precizat că la Tripoli erau depozitate lingouri de aur în valoare de cel puţin 10 miliarde de dolari.

Sex şi droguri în timpul raidurilor

Fuga lui Gaddafi dă frâu liber nu doar speculaţiilor, ci şi unor dezvăluiri uluitoare, greu de verificat, despre viaţa dictatorului. Spre exemplu, Mario, un mercenar croat care a lucrat pentru dictator, a povestit revistei „Time" că în timpul raidului NATO asupra Tripoli, apropiaţii lui Gaddafi organizau petreceri cu droguri, alcool şi femei şi că îi puneau pe prizonieri să joace ruleta rusească. Informaţiile despre bogăţia în care se scălda dictatorul libian i-au încurajat pe unii dintre rebeli să recurgă la acte de vandalism. După ce marţi au jefuit reşedinţa lui Gaddafi, rebelii au luat ieri cu asalt vilele fiicei dictatorului, Aisha, şi a lui Al-Saadi, unul dintre fiii săi. Din casa acestuia din urmă, insurgenţii au plecat cu patru maşini de lux. Medicii din spitalele libiene fac cu greu faţă afluxului de răniţi, al căror număr creşte în fiecare zi.

Riscul unei crize umanitare

Doar în asaltul rebelilor asupra Capitalei au murit cel puţin 435 de oameni şi alţi 2.000 au fost răniţi. Şeful echipei „Medici fără Frontiere" din Tripoli, Jonathan Whitthal, a declarat la CNN, că în clinicile libiene se găsesc cu greu medicamente şi materiale de prim ajutor. De serviciile doctorilor libieni au avut nevoie şi doi jurnalişti francezi - un cameraman de la France 2 şi un fotoreporter al Paris Match, care au fost împuşcaţi, la Tripoli, în apropierea reşedinţei lui Gaddafi. Potrivit AFP, vieţile lor nu sunt în pericol.

„Zenga, Zenga" cu Gaddafi

Liderul libian a devenit vedetă pe YouTube după ce un jurnalist israelian a realizat un videoclip în care fragmente din discursurile lui Gaddafi sunt puse pe o melodie a formaţiei Pitbull. Cântecul lui Gaddafi, intitulat „Zenga, Zenga", a avut peste cinci milioane de vizitatori pe net.

Reuniuni pentru averea tiranului

Reprezentanţi ai Grupului de Contact pentru Libia, reuniţi în Quatar, au discutat despre deblocarea fondurilor lui Gaddafi, bani necesari pentru a împiedica o criză umanitară de proporţii. Rebelii au cerut miercuri deblocarea a cinci miliarde de dolari (aproximativ 3,5 miliarde de euro), dublul sumei solicitate iniţial de liderii insurgenţilor.

Aref Ali Nayed, reprezentantul Consiliului Naţional de Tranziţie  Foto: Reuters



Solicitarea a fost formulată de Aref Ali Nayed, reprezentantul Consiliului Naţional de Tranziţie libian (CNT), în cursul unei reuniuni a membrilor Grupului de Contact pentru Libia. El a explicat că în afara necesităţilor umanitare urgente ale populaţiei, care include plata salariilor restante ale funcţionarilor, CNT va folosi banii şi pentru operaţiuni de deminare a oraşelor şi pentru reabilitarea şcolilor şi spitalelor, distruse în timpul confruntărilor cu forţele loiale lui Gaddafi.

„Investiţii" în petrol

Relansarea economiei şi reluarea producţiei şi exporturilor de ţiţei şi refacerea infrastructurii petroliere a ţării se regăsesc şi ele pe lista de priorităţi a Consiliului, a asigurat Nayed. Însă într-o reuniune a Consiliului de Securitate, organizată miercuri, Africa de Sud s-a opus cererii înaintate de Statele Unite privind deblocarea a 1,5 miliarde de dolari din fondurile regimului libian îngheţate în baza unei rezoluţii ONU, la 26 februarie pentru a-l sancţiona pe Gaddafi.

Vicepreşedintele consiliului rebelilor, Mahmoud Jibril, a declarat că Turcia a deblocat deja luna trecută 300 de milioane de dolari şi că urmează ca Italia să deblocheze 505 milioane de dolari. Statele Unite au îngheţat 30 de miliarde de dolari din averea familiei Gaddafi aflată pe teritoriul american, Canada a îngheţat la rândul ei 2,4 miliarde de dolari, Austria, 1,7 miliarde de dolari, Marea Britanie, circa două miliarde de dolari, iar Germania, 4,15 miliarde de dolari. Averea clanului Gaddafi, care în afara conturilor în băncile străine deţinea şi acţiuni şi proprietăţi imobiliare, este greu de estimat, dar specialiştii vorbesc de cel puţin 90 de miliarde de dolari.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite