Trupe NATO în Cisiordania?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA evaluează fezabilitatea desfăşurării unei forţe NATO în Cisiordania pentru a facilita o retragere a forţelor israeliene în câţiva ani, scrie "Jerusalem Post", citând oficiali

SUA evaluează fezabilitatea desfăşurării unei forţe NATO în Cisiordania pentru a facilita o retragere a forţelor israeliene în câţiva ani, scrie "Jerusalem Post", citând oficiali militari. Planul a fost iniţiat de trimisul special al Statelor Unite în regiune, generalul James Jones.

Şi ambasadorul american în Israel, Richard Jones, a făcut aluzie, marţi, la acest plan. În momentul de faţă, el este prezentat mai multor ţări europene, cărora li s-ar putea cere să contribuie cu trupe. Jones, fost comandat suprem al Forţelor Aliate din Europa, a fost trimis în Israel anul trecut, pentru a-i ajuta pe israelieni şi palestinieni să identifice mecanisme de securitate necesare pentru un acord de pace mai amplu.

Potrivit planului său, în Cisiordania ar urma să fie desfăşurate trupe terţe, pentru a securiza zona în perioada de tranziţie care ar urma de la retragerea israeliană şi până când Autoritatea Palestiniană poate prelua controlul deplin al securităţii. "Jerusalem Post" notează că ministrul apărării, Ehud Barak, s-a întâlnit cu Jones şi a fost informat în legătură cu acest plan, dar nu a luat încă o decizie. Un apropiat al ministrului a precizat că Israelul se întreabă cu îngrijorare dacă, în cazul unei retrageri, forţele israeliene de apărare şi-ar putea păstra libertatea operaţională în Cisiordania, în pofida prezenţei trupelor NATO.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite