Trimisul Rusiei, primit cu ovaţii la Damasc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost primit ieri în Siria ca un erou, după ce Rusia şi-a folosit dreptul de veto împotriva unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU.

Proiectul sprijinea un plan de pace al Ligii Arabe care cerea ca preşedintele Assad să predea puterea unui guvern interimar condus de adjunctul său. Serghei Lavrov a declarat că reacţia Occidentului de condamnare a Rusiei pentru acest gest este „isterică".

Mii de susţinători ai preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, aliniaţi de-a lungul străzilor Damascului au fluturat steaguri la trecerea coloanei oficiale a ministrului rus. Siria se confruntă, de 11 luni, cu manifestaţii fără precedent împotriva regimului Bashar al-Assad, acţiunile de reprimare soldându-se, conform estimărilor ONU, cu peste 6.000 de morţi.

„Am avut o întrevedere foarte utilă. Preşedintele sirian ne-a asigurat că va face tot posibilul pentru oprirea violenţelor, oricare ar fi sursa acestora", a declarat Lavrov, citat de agenţiile de presă ruse. „ Preşedintele Al-Assad mi-a spus că, în zilele următoare se va întâlni cu membrii Comisiei care a redactat noua Constituţie. Munca s-a terminat, de acum înainte calendarul pentru referendum va fi anunţat", a spus Lavrov. Rusia este principalul furnizor de arme către Damasc. Portul sirian Tartus găzduieşte singura bază navală a Rusiei la Mediterana.

Ambasadori rechemaţi

SUA a decis închiderea ambasadei sale de la Damasc, după ce autorităţile au refuzat să ofere garanţii privind siguranţa personalului. Marea Britanie şi Belgia şi-au chemat ambasadorii din Siria pentru consultări. Didier Reynders, ministrul de Externe belgian, a cerut Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, să organizeze cât mai rapid coordonarea celor 27 de membri ai UE în vederea asigurării securităţii sediilor diplomatice din Siria.

Prima doamnă a siriei susţine regimul

Soţia preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Asma al-Assad, a cărei familie este originară din oraşul Homs, şi-a exprimat susţinerea faţă de soţul ei pentru prima dată de la începutul revoltei faţă de regim, în urmă cu 11 luni.

„Preşedintele (Bashar al-Assad) este preşedintele Siriei, nu al unei părţi dintre sirieni, iar prima doamnă îl susţine în acest rol", afirmă Asma al-Assad într-un e-mail trimis cotidianului britanic „The Times". E-mailul este prima comunicare a primei- doamne a Siriei cu presa internaţională de când a început revolta faţă de regimul lui Bashar al-Assad.

Spre deosebire de soţul său, care face parte din minoritatea alauită, Asma  al-Assad, în vârstă de 36 de ani, născută în Anglia, este o musulmană sunnită, a cărei familie este originară din Homs, un fief al mişcării de contestare.

"Preşedintele sirian va face tot posibilul pentru oprirea violenţelor, oricare ar fi sursa acestora.''
Serghei Lavrov Ministrul de Externe al Rusiei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite