Propunerile lui Trichet pentru salvarea zonei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa poate să-şi consolideze uniunea valutară dacă va acorda politicienilor dreptul de a declara falimentul statelor şi de a controla politica lor fiscală, a declarat fostul şef al Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, în cadrul discursului rostit la Peterson Institute for International Economics.

Propunerile lui Trichet sunt îndreptate către lichidarea elementelor fundamentale slabe din structura zonei euro care permit unor ţări să se sustragă de la îndeplinirea obligaţiilor comune pentru toţi membrii zonei euro, de exemplu, în privinţa datoriei de stat şi deficitului bugetar.

Există toate instrumentele necesare pentru aplicarea acestor propuneri. În primul rând, ţările din zona euro au convenit să monitorizeze reciproc bugetele.

În al doilea rând, s-a ajuns la o înţelegere în privinţa aplicării de amenzi statelor care au un deficit bugetar foarte mare.

Trichet consideră că pasul următor va fi introducerea gestionării externe a statului care nu a respectat prevederile în cazul în care guvernul sau parlamentul nu vor putea efectua o politică bugetară eficientă.

Cei 27 de şefi de stat sau de guverne ai statelor UE se întâlnesc miercuri, 23 mai, la Bruxelles în cadrul unei reuniuni "informale" care are pe agenda măsurile de creştere economică în UE dar, potrivit mai multor surse, va avea pe masă şi scenariile ieşirii Greciei din zona euro după criza politică ce ameninţă programul de austeritate şi reformele angajate de Atena în schimbul ajutorului internaţional.

UE nu doar că nu avea încredere în politicienii greci, dar dupa 6 mai - momentul alegerilor din Grecia - îşi pierde încrederea şi in poporul grec care a ales prin vot forţe naţionaliste anti-europene şi anti-austeritate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite