Trei clădiri s-au prăbuşit la Rio de Janeiro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cauza pare a fi o explozie puternică, dar şi o problemă de structură la imobilul de 20 de etaje care s-a prăbuşit şi a antrenat alte două.

Două clădiri înalte de birouri - una de zece etaje, cealaltă de 20, dar şi una mai mică de trei, patru etaje - s-au prăbuşit miercuri seara în centrul oraşului Rio de Janeiro. Echipele de salvare, însoţite de câini, căutau şi ieri 16 persoane care se crede că s-ar afla sub dărâmăturile celor trei imobile care s-au păbuşit şi au provocat moartea a trei persoane şi rănirea altor şase.

Salvatorii au scos de sub tonele de moloz corpurile neînsufleţite a doi bărbaţi şi al unei femei. Primarul oraşului, Eduardo Paes, a declarat, puţin înainte ca toate cele trei cadavre să fie descoperite, că 19 persoane s-ar fi aflat în clădiri în momentul dezastrului.  Deşi incidentul s-a produs după orele de lucru, în unele birouri mai rămăseseră angajaţi. În plus, fragmente din clădirile dărâmate au căzut peste mai multe autoturisme parcate în apropiere.

Cartierul arată ca după bombardament

Cele trei imobile se află pe strada Treze de Maio, lângă Teatrul Municipal, în Piaţa Cinelandia, un cartier istoric din Rio de Janeiro, foarte frecventat în cursul zilei, dar aproape pustiu noaptea. Numeroase excavatoare, vehicule de pompieri şi ambulanţe au invadat, după dezastru, Bulevardul Rio Branco, principala arteră din centrul capitalei. La intervenţie au participat zeci de pompieri şi de salvatori din cadrul Apărării Civile. Un munte de moloz bloca strada Treze de Maio, iar un strat de praf acoperea numeroase maşini şi alte vehicule din zonă.

Eforturile salvatorilor au fost îngreunate de întuneric, fiind nevoiţi să lucreze prin întuneric, la lumina farurilor şi proiectoarelor. Pentru a evita posibile incendii sau vreun scurtcircuit, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă.

Clădirea de aproximativ 20 de etaje care s-a prăbuşit prima era de fapt un imobil comercial în care îşi au sediile numeroase cabinete de avocatură, a declarat unul dintre avocaţi pentru AFP. Potrivit acestuia, se efectuau lucrări  la cel de-al treilea şi al nouălea etaj. La parterul imobilului se află un restaurant şi o agenţie bancară, dar nu se ştie dacă aceste două localuri funcţionau în cursul serii.

Aproximativ 30 de persoane care se aflau într-un imobil vecin au fost evacuate tefere de către pompieri. Cinci muncitori care efectuau lucrări în clădire au reuşit, de asemnenea, să scape. Un muncitor care rămăsese blocat singur într-un ascensor a declarat, contactat pe telefonul mobil de către agenţia AFP că  a auzit o explozie, iar ascensorul care se afla la al nouălea etaj a căzut". „Nu am aer, respir greu, este fum", a declarat Alessandro da Silva Fonseca.

Cauza dezastrului, încă neclară

Cauza prăbuşirii celor trei clădiri era, încă, necunoscută. Conform presei  locale, martorii susţin că înainte de prăbuşirea clădirii de 20 de etaje s-a auzit o explozie puternică, care, se pare, că a antrenat prăbuşirea şi celui de-al doilea imobil. Posibila cauză, o scurgere de gaze. În schimb, primarul Eduardo Paes a evocat o posibilă „problemă de structură". „Nu ştim cauza, dar este posibil să nu fi fost o explozie. Probabil a fost o problemă de structură" a clădirilor, a declarat Paes. Dezastre asemănătoare au mai avut loc la Rio de Janeiro.

În octombrie, trei persoane au murit şi alte 17 au fost rănite în explozia ce a avut loc într-un restaurant din centrul oraşului, din cauza unei scurgeri de gaze. În ultimele luni au avut loc în oraş mai multe explozii ale conductelor de gaze sau de canalizare, dar şi grave alunecări de teren. Preocupări serioase au fost ridicate şi cu privire la starea infrastructurii din Rio de Janeiro. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite