Trei lecţii oferite de revoltele din lumea arabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un editorial publicat marţi de cotidianul britanic The Guardian propune trei lecţii trebuie învăţate din revoluţiile care au avut loc în ultima perioadă în Tunisia, Egipt sau Libia.

1. Revoltele aparţin poporului care le-a creat. Libienii, egiptenii şi tunisienii au făcut sacrificii personale enorme pentru a ajunge atât de departe. Ei nu vor o intervenţie străină.

2. A doua lecţie este că aceste revoluţii abia au început, iar procesul de schimbare a figurilor politice este în plin progres. Tunisia şi-a înlăturat cel de-al doilea lider în tot atâtea luni, premierul Mohamed Ghannouchi demisionând după trei zile de proteste. Cetăţenii vor o schimbare completă.

3. Procesul de refacere a voinţei politice se desfăşoară independent de influenţa externă, islamistă sau occidentală. În timp ce armata egipteană încă mai are nevoie de ajutorul Statelor Unite, guvernul ce va rezulta în urma unor alegeri libere va fi cu siguranţă mai independent. Politicile occidentale în Orientul Mijlociu au puţine opţiuni în afară de ajustarea la noua realitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite