Tranzacţiile de armament încing spiritele peste Ocean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Congresmenii americani sunt alarmaţi de intenţia SUA de a vinde Arabiei Saudite bombe de ultimă generaţie Mai mulţi politicieni americani au adresat preşedintelui George W. Bush o

Congresmenii americani sunt alarmaţi de intenţia SUA de a vinde Arabiei Saudite bombe de ultimă generaţie

Mai mulţi politicieni americani au adresat preşedintelui George W. Bush o scrisoare prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de planurile SUA privind vânzarea de bombe ghidate prin satelit Arabiei Saudite, ca parte a unui acord în valoare de 20 miliarde de dolari.

O coaliţie a 188 de membri ai Camerei Reprezentanţilor a avertizat că dacă tehnologia JDAM (Joint Direct Attack Munitions) ar cădea "pe mâinile cui nu trebuie", ar putea dăuna forţelor americane din Orientul Mijlociu şi ar reprezenta o ameninţare la adresa Israelului. Sistemul JDAM transformă bombele obişnuite gravitaţionale în bombe "inteligente" ghidate de satelit, ce pot atinge orice ţintă.

"Orice vânzare de tehnologie JDAM către Arabia Saudită trebuie să fie garantată de Congres şi să facă obiectul unor rapoarte periodice", susţin semnatarii scrisorii. Ei au pledat pentru atenta supraveghere a acestor tranzacţii de către Congres şi pentru consultări între SUA şi Israel.

Israelul reacţionează

În aprilie, "The New York Times" relata că vânzarea de armament către ţările din Golf a fost amânată, pe fondul nemulţumirii Israelului, îngrijorat că Arabia Saudită ar putea intra în posesia unor arme de mare precizie. "Arabia Saudită rămâne formal în război cu Israelul - principala democraţie din Orientul Mijlociu", se mai arată în scrisoare.Documentul a fost semnat atât de republicani, cât şi de democraţi.

Vânzarea de arme către Arabia Saudită face parte dintr-un proiect de proporţii, care vizează ţări din Golf şi din Orientul Mijlociu. Acesta include şi un program de contracte de asistenţă militară în valoare de 13 miliarde de dolari pentru Egipt, precum şi vânzări de arme estimate la cel puţin 20 miliarde de dolari pentru alte ţări din Golf aliate cu SUA.

Principalii beneficiari ai acordului de vânzare sunt companiile americane Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp, General Dynamics Corp, Boeing şi Raytheon Co. Potrivit corespondenţilor de presă, este de aşteptat ca Washingtonul să ceară regelui saudit Abdullah să intensifice sprijinul acordat Irakului, afirmaţie respinsă de Administraţia Bush.

De cealaltă parte, Israelul va primi în următorii 10 ani ajutoare militare americane de peste 30 miliarde de dolari, cu 25% mai mult decât deceniul trecut.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite