Transnistria, în pragul unei revolte populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

> Criza economică din republica separatistă ameninţă regimul lui Igor Smirnov. La aproape un an după ce a primit un nou mandat la "cârma" teritoriului din stânga Nistrului, liderul

> Criza economică din republica separatistă ameninţă regimul lui Igor Smirnov.

La aproape un an după ce a primit un nou mandat la "cârma" teritoriului din stânga Nistrului, liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, simte în ceafă suflul nemulţumirii populaţiei. Potrivit "Deutsche Welle", Transnistria s-ar afla în pragul unei revolte populare, pe fondul crizei economice cu care se confruntă republica separatistă de mai bine de patru luni.

Locuitorii din Transnistria încep să acuze prăpastia tot mai adâncă dintre sărăcia în care se zbat şi luxul în care trăiesc liderii clanului separatist de la Tiraspol. Bugetarii nu şi-au mai primit salariile de mai bine de trei luni, produsele de bază se scumpesc de la o zi la alta din cauza secetei, iar Rusia a încetat să mai trimită ajutoare umanitare şi să susţină financiar regimul de la Tiraspol, relatează "Deutsche Welle".

Potrivit sursei citate, Transnistria s-ar afla în pragul unei revolte populare, întrucât populaţia şi-a pierdut speranţa în capacitatea administraţiei de la Tiraspol de a schimba situaţia. Încercând să tempereze furia oamenilor, liderii transnistreni au achitat parţial restanţele la pensii din banii acumulaţi la plata gazelor naturale, bani care, în mod normal, ar fi trebuit să ajungă în conturile Gazprom. Tiraspolul a mai făcut acest lucru în august, când a acoperit o parte din deficitul bugetului tot cu banii destinaţi companiei ruse.

Moscova spune "niet"

Îngrijoraţi de situaţia social-economică dificilă a republicii, separatiştii de la Tiraspol au cerut imediat sprijinul Rusiei. Igor Smirnov i-a asigurat pe deputaţi că are promisiunea din partea autorităţilor ruse că Moscova va acorda regiunii ajutor financiar, aşa cum făcea în fiecare an.

Ajutorul promis nu a venit însă, astfel încât regiunea încearcă să-şi acopere deficitul reducând la maximum cheltuielile şi tăind din fondurile de rezervă, din banii prevăzuţi pentru reparaţii curente şi construcţii capitale. Aşa-zisul ministru de finanţe al regimului de la Tiraspol, Irina Molokanova, a avertizat că anul viitor Transnistria va trebui să mizeze doar pe forţele proprii, pentru că nu va mai primi asistenţă din partea Rusiei.

Emigrarea, ultima şansă

În condiţiile în care orice manifestare de protest la adresa proastei gestionări a activităţilor publice este considerată, conform legislaţiei transnistrene, "încercare de a răsturna ordinea constituţională'', majoritatea celor care îşi doresc un trai mai bun emigrează.

Cei mai mulţi în Rusia, având în vedere că obţin rapid un paşaport rusesc. În 2007, aproximativ 9.000 de locuitori ai Transnistriei au părăsit teritoriul separatist. Din 1992, când Transnistria s-a separat de facto de Republica Moldova, 180.000 de oameni au părăsit regiunea, astfel încât în prezent populaţia din stânga Nistrului numără doar 500.000 de locuitori.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite