Transnistria, monedă de schimb?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema transnistreană este în această perioadă în atenţia mai multor oficiali din Europa, şi în special a celor din Germania.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a fost ieri, la Paris, invitatul „Triunghiului de la Weimar" (o iniţiativă a miniştrilor de Externe din Franţa, Germania şi Polonia), pentru a discuta despre securitatea europeană şi despre situaţia din Transnistria. Vineri, Guido Westerwelle va vizita Bucureştiul şi Chişinăul, fiind primul ministru german de Externe care ajunge în Republica Moldova, la invitaţia omologului său, Iurie Leancă.

În acest context, cotidianul rus „Nezavisimaia Gazeta" a publicat un material, potrivit căruia cancelarul german, Angela Merkel, ar fi propus Rusiei un troc: retragerea trupelor sale din autoproclamata republică transnistreană în schimbul susţinerii iniţiativei preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, privind tratatul de securitate europeană.

Marea dilemă

Propunerea ar fi fost făcută cu prilejul întrevederii dintre Merkel şi Medvedev, la 5 iunie, când cei doi lideri au anunţat crearea unui Comitet UE-Rusia, un nou mecanism de securitate prin care să coopereze pentru rezolvarea crizelor regionale, primul pe listă fiind cel transnistrean. Deocamdată, în afară de Merkel, doar Nicolas Sarkozy s-a mai exprimat în favoarea proiectului lui Medvedev.

„Nu e clar dacă vom avea de-a face cu o finlandizare a Republicii Moldova (găsirea unei soluţii în funcţie de interesele strategice ale Rusiei) sau cu o rezolvare în conformitate cu dorinţa Chişinăului, fapt ce implică retragerea trupelor ruse din Transnistria. Aici e marea dilemă", a explicat pentru „Adevărul" analistul Dan Dungaciu.

Deocamdată „nu există semne că Rusia ar fi dispusă să-şi retragă trupele din Transnistria". Rămâne de văzut dacă Germania „va merge pe mâinile intereselor ruseşti", a mai spus Dungaciu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite