Transnistrenii au ales, tot Rusia câştigă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii din regiunea separatistă au ieşit ieri la aşa-zisul scrutin prezidenţial pentru a-şi alege liderul. „Oricine ar câştiga, e important să ne susţină Moscova“, spun într-un glas votanţii din stânga Nistrului.

Mai pline de viaţă decât în duminicile obişnuite, localităţile din estul Republicii Moldova păreau ieri rupte dintr-un tablou sovietic. Muzica rusească ce răsuna la secţiile de votare, unde au fost arborate drapelele republicii nerecunoscute, îndemna cetăţenii să iasă din case pentru a pune o ştampilă undeva pe buletinul cu cei şase candidaţi.

Deşi aparent mai liberă, regiunea separatistă a fost împânzită de sute de miliţieni care au întregit tabloul cu iz de naftalină. Principalii pretendenţi la şefia „ţării" zâmbeau nestengherit de pe panouri şi afişele lipite pe toate gardurile din Tiraspol. Tot ei au fost cei mai matinali la votare. Alături de soţie, dar şi de aşa-zisul ministru de Externe Vladimir Iastrebceak, Igor Smirnov a fost întâmpinat la „palatul republicii" de o întreagă orchestră, cu arii simfonice. După ce a aruncat buletinul de vot în urnă, liderul separatist s-a arătat convins de victoria sa. „Ce aşteptări să am de la aceste alegeri? Fortificarea statalităţii noastre, dar şi confirmarea rezultatelor referendumului din 2006: un stat independent şi doar alături de Rusia", a spus Smirnov, care, la ieşire, a schimbat câteva vorbe cu muzicienii.

Discurs în „moldovenească"

La doar câteva sute de metri, la aceeaşi oră, a votat cel mai important contracandidat al liderului transnistrean, Anatoli Kaminski, etichetat de curând „omul Moscovei". Şeful sovietului suprem de la Tiraspol a ţinut un discurs în toate limbile oficiale din regiune: rusă, ucraineană şi „moldovenească". „Aş dori ca noi toţi să fim împreună, noi toţi să fim sănătoşi şi zdraveni. Şi voie bună să fie. Pâine pe masă şi linişte în casă", a declarat cel care şi-a făcut apariţia pe panouri electorale alături de premierul rus Vladimir Putin.

Oamenii de rând îşi doresc însă lucruri mai pământeşti. „Preţuri mai mici, leacuri mai ieftine, să nu se scumpească pâinea...", enumeră Gavriil Kuzneţov, de 72 de ani, ieşit din secţia de votare, la braţ cu soţia sa, Galina, cu un an mai tânără. „Ne dorim în primul rând pace, să nu se mai împuşte ca în 1992, iar Rusia să ne ajute aşa cum a făcut-o până acum", îl întrerupe bătrâna.

Anatoli Kaminski, etichetat de curând „omul Moscovei“ Fotografii: Eduard Bîzgu



„Rusia ne ajută mult, aşa că oricine ar fi la conducere trebuie să se împace bine cu oficialii de acolo. Şi cu Moldova trebuie să ne împăcăm, ca nişte state vecine", se arată convinsă şi Liubovi Paşcova, de 55 de ani. Mai sceptici, tinerii şi-ar dori o schimbare şi un lider care să le ofere mai multă libertate. „Credeţi că astea-s alegeri libere? Nu, din păcate", ne-a spus cu o jumătate de gură Oxana, de 22 de ani, casieriţă în Tiraspol.

Nu ştiu care le este ţara

La doar câţiva kilometri de Tiraspol, în Mălăieşti, un sat cu vreo 3.000 de moldoveni, sub privirile suspicioase ale miliţienilor, oamenii au ieşit la vot ţinând în mâini paşaportul transnistrean, în timp ce acasă îl ascund pe cel albastru, moldovenesc. Afirmă într-un glas că au venit să aleagă un viitor mai bun.

„Este de datoria noastră să ieşim la urne! Vrem un viitor prosper în statul nostru", susţine într-o română stâlcită Valentina Balan (55 de ani), evitând să precizeze care-i este ţara: Moldova sau Transnistria. Alexandru Ţurcan, de 23 de ani, ne analizează suspicios, iar apoi ne răspunde: „Aici am crescut, înseamnă că asta este patria mea! Nici nu mă gândesc să merg la Chişinău".

La ieşirea din sat, întâlnim un tânăr de doar 21 de ani, care se îndrepta  spre Chişinău. Este singurul care ne-a declarat că aceste alegeri nu au niciun rost. „Transnistria nu e o ţară, ci o parte din Republica Moldova. Acest scrutin nu este decât o prefăcătorie. Se ştie cine va câştiga", afirmă Alexandru, student la Radioelectronică şi Radiocomunicaţii.

"Este clar că Moscova îşi doreşte să schimbe o figură odioasă cu una docilă.''
Anatol Ţăranu analist politic moldovean

Anatoli Kaminski, etichetat de curând „omul Moscovei“ p Fotografii: eduard bîzgu
În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite