Transfer istoric de putere în Paraguay

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul opoziţiei, Fernando Lugo, a câştigat alegerile, punând capăt celei mai lungi perioade de guvernare înregistrată vreodată de un partid politic Fostul episcop romano-catolic,

Candidatul opoziţiei, Fernando Lugo, a câştigat alegerile, punând capăt celei mai lungi perioade de guvernare înregistrată vreodată de un partid politic

Fostul episcop romano-catolic, Fernando Lugo, a înregistrat o victorie istorică în alegerile prezidenţiale de duminică din Paraguay. Partidul Colorado, aflat la putere din 1947, dinaintea instalării comuniştilor în China şi Cuba, şi-a recunoscut înfrângerea. Majoritatea paraguayenilor nu au cunoscut niciodată o schimbare de putere.

Observatorii politici spun că Fernando Lugo, poreclit "episcopul săracilor", este un novice în politică, fiind cunoscut mai mult pentru planurile sale de reformă a agriculturii şi pentru campania de renegociere a unui acord energetic cu Brazilia.

Contracandidata sa, Blanca Ovelar, şi-a recunoscut înfrângerea după o cursă strânsă. Partidul ei, Colorado, a fost singura formaţiune politică aflată la guvernare în Paraguay, în ultimii 61 de ani. "Am scris un nou capitol în istoria politică naţională", a declarat Lugo, în vârstă de 56 de ani.

"Victoria democraţiei"

După numărarea majorităţii voturilor, oficialii au anunţat că Lugo a obţinut 41%, iar Ovelar 31%. Participarea la vot a fost de circa 66%, cea mai mare înregistrată vreodată la alegerile prezidenţiale, după sfârşitul dictaturii fostului general Alfredo Stroessner.

Preşedintele în exerciţiu, Nicanor Duarte, a salutat "victoria democraţiei". "Pentru prima dată în istoria noastră, un partid transferă puterea altui partid, fără lovitură de stat, fără vărsare de sânge şi fără lupte", a declarat el.
Coaliţia lui Lugo, Alianţa Patriotică pentru Schimbare, s-a format cu opt luni în urmă, prin alipirea sindicatelor de stânga, a formaţiunilor indigenilor şi ale agricultorilor săraci la principalul partid de opoziţie.

Economistul Mark Weisbrot de la Centrul de Cercetări Politice şi Economice din Washington a declarat că victoria lui Lugo arată cât de profunde sunt schimbările prin care trece America de Sud.

"Dacă un candidat al stângii, identificat clar cu săracii, poate întrerupe cea mai lungă guvernare din lume a unui partid - şi a unui partid de dreapta -, acest lucru arată cât de mult s-a schimbat America de Sud şi faptul că democraţia a prins rădăcini", a spus el, citat de AP.

Stânga predomină în America de Sud

Triumful alianţei de opoziţie a lui Lugo a marcat ultima dintr-o serie de victorii electorale ale liderilor de stânga sau de centru‑ stânga în America de Sud. Stânga se află acum la putere în Venezuela, Bolivia, Ecuador, Brazilia, Argentina, Chile şi Uruguay.

Lugo s-a distanţat însă de cei mai radicali lideri din regiune, cum ar fi preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, sau cel al Boliviei, Evo Morales. "Chavez este un om al armatei, iar eu am un trecut militar. Totuşi, candidatura mea a răspuns cererii oamenilor, s-a născut altfel decât cea a lui Hugo Chavez", a declarat Lugo la Washington, anul trecut. El spune că nu este nici de stânga, nici de dreapta, ci liderul unei coaliţii pluraliste. Este de aşteptat ca el să formeze alianţe cu liderii sud-americani mai moderaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite