Financial Times: Președintele României, în fața unui referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul României a votat vineri suspendarea din funcție a președintelui Traian Băsescu, declanșând astfel un referendum național, într-o luptă pentru putere ce a suscitat preocupări internaționale cu privire la democrația din această țară, notează cotidianul Financial Times.

Votul privind suspendarea a urmat după zile întregi de tensiuni în statul care a aderat la Uniunea Europeană în 2007. Premierul Victor Ponta și partidul său spun că Băsescu, care se presupune că ar trebui să fie neutru în conformitate cu Constituția României, și-a depășit competențele și a intervenit în politică. Șeful statului și oponenții lui Ponta l-au acuzat pe premier de faptul că ar încălca Constituția pentru a lansa procesul de suspendare, scrie Financial Times.

Evoluțiile din România de la preluarea mandatului de premier de către Ponta, în luna mai, au atras comparații cu eforturile depuse de premierul Ungariei vecine, Viktor Orban, de a-și întări partidul la putere, relevă publicația citată.

Parlamentarii au votat covârșitor pentru suspendarea președintelui, ceea ce înseamnă că se va organiza un referendum la 29 iulie, prin care se va decide dacă Băsescu va fi înlăturat din funcția de șef al statului pe care o deține din 2004.

Financial Times adaugă că moneda României a scăzut la un nivel record față de euro, vineri, pe fondul tulburării politice, care a paralizat procesul de luare a deciziilor și a suscitat temeri cu privire la viitorul unui credit de precauție de 5 miliarde de euro cu Fondul Monetar Internațional.

România a fost nevoită să apeleze la un fond de salvare de 20 de miliarde de euro de la FMI și UE, în timpul crizei financiare din 2009, iar ulterior a pus în aplicare unele dintre cele mai dure măsuri de austeritate din Europa, printre care reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor și cu 15% a pensiilor, notează publicația.

Guvernul de centru-dreapta al fostului premier Emil Boc a supraviețuit unui număr de zece moțiuni de cenzură în timpul programului de austeritate, după care a demisionat în urma protestelor de stradă din ianuarie. A fost urmat de un alt guvern centru-dreapta, care a avut o viață scurtă, fiind înlocuit în luna mai de un guvern al coaliției social democrate-liberale, condus de Ponta.

Financial Times amintește că Traian Băsescu a fost suspendat și în 2007, dar nu a fost demis. Totuși, popularitatea sa a scăzut de atunci, pe fondul programului de austeritate din România și al acuzațiilor de clientelism.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite