Traian Băsescu, felicitat de Barack Obama

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful statului român a fost felicitat pentru cele două documente semnate între SUA şi România

Preşedintele american Barack Obama i-a adresat felicitări şefului statului român, Traian Băsescu, pentru Acordul SUA-România privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, ca şi pentru Declaraţia comună privind Parteneriatul Strategic pentru secolul al XXI-lea între România şi SUA, ambele documente semnate în timpul vizitei întreprinse de preşedintele român la Washington, se arată într-un comunicat dat publicităţii de biroul vicepreşedintelui SUA, Joseph Biden.

În cursul dimineţii de marţi, preşedintele Barack Obama s-a alăturat întrevederii vicepreşedintelui Biden cu preşedintele Traian Băsescu în sala Roosevelt de la Casa Albă, invitându-i apoi pe aceştia în Biroul Oval, precizează comunicatul menţionat.

Cu acest prilej, şeful statului american a remarcat alianţa strânsă dintre Statele Unite şi România şi i-a mulţumit preşedintelui Băsescu pentru parteneriatul său puternic. Acordul SUA-România privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice ilustrează angajamentul preşedintelui Băsescu faţă de întărirea NATO şi garantarea că Aliaţii vor dispune de capabilităţi pentru a răspunde ameninţărilor secolului al XXI-lea.

Preşedintele Obama i-a mulţumit, de asemenea, omologului său român pentru leadership-ul său în cadrul NATO, în contextul în care Alianţa se pregăteşte pentru summitul NATO de la Chicago din mai 2012, şi şi-a exprimat aprecierea faţă de sacrificiul militarilor români în efortul comun în Afganistan şi în alte părţi ale lumii. Barack Obama i-a mulţumit preşedintelui Băsescu pentru contribuţia esenţială a României la misiunea ISAF din Afganistan.

Parteneriatul strategic, salutat şi de Biden


La rândul său, vicepreşedintele Joseph Biden a salutat consolidarea parteneriatului strategic SUA-România ca o continuare a discuţiilor purtate cu preşedintele Traian Băsescu în timpul vizitei întreprinse la Bucureşti în octombrie 2009.

Vicepreşedintele american şi şeful statului român au abordat, de asemenea, reformele politice şi economice actuale din România, precum şi obiectivul comun de încurajare a stabilităţii în Balcani. În cursul întrevederii, cei doi înalţi oficiali şi-au exprimat puternica preocupare faţă de situaţia din Siria, convenind să poarte în continuare consultări pe acest subiect, mai menţionează comunicatul Casei Albe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite