Traian Băsescu: Modificarea Constituţiei, obligatorie pentru a adopta pactul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România trebuie să adopte prin modificarea Constituţiei noul pact de disciplină bugetară până la sfârşitul anului 2013 sau chiar mai repede. Este principalul mesaj transmis de preşedintele Traian Băsescu după Consiliului European de la Bruxelles.

Şeful statului i-a invitat pe politicieni să pună ,,armele bătăliei jos" şi „să privească atent la noul tratat bugetar european",  pe care România trebuie să-l ratifice sau nu. „Opţiunea mea este să mergem înainte cu Europa (să ratificăm pactul)", a spus el.

Băsescu a explicat şi luni că la nivel naţional mai trebuie clarificat modul de introducere în Constituţie a obligaţiei de a respecta deficitul structural de cel mult 0,5 % din PIB, aşa cum prevede pactul de disciplină bugetară. El a sugerat că singura modalitate este introducerea prevederii în Legea Fundamentală, ceea ce presupune revizuirea Constituţiei, o mai veche dorinţă a preşedintelui român.

,,Nu exclud posibilitatea ca 12 state să ratifice tratatul înainte de 1 ianuarie 2013. Vreau să cred că România va fi una din cele 12 ţări", a mai spus Băsescu. Ieri Băsescu a reluat tema: ,,Suntem în faţa unei opţiuni fundamentale: ce lăsăm copiilor noştri - o casă sau o datorie? Dacă decidem să lăsăm o datorie, mergem înainte ca până în 1989, dar asta lăsăm, o datorie mare. Dacă decidem să lăsăm o casă, mergem cu cei 24 cărora, cel puţin declarativ, ne-am alăturat prin declaraţia mea".

Nu sunt bani pentru măriri salariale

Preşedintele a amintit că, în urma măsurilor luate, România are un sector bancar solid, fiind ţara cu cea mai mică datorie pe cap de locuitor din UE ( 4.570 de euro datorie pe cap de locuitor).

Întrebat de jurnalişti de eventuale creşteri salariale, Băsescu a spus că nu a identificat în buget ,,un loc" din care să se poată tăia şi da bani. El le-a cerut politicienilor care au anunţat posibilitatea unor majorări salariale să indice şi sursele acestora. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite