Traficanţii de droguri au preluat conducerea în nordul Guatemalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul din Guatemala a declarat stare de asediu şi a suspendat o serie de libertăţi civile în provincia Alta Verapaz din nordul ţării, după ce mai multe bande de traficanţi de droguri au preluat controlul de facto asupra zonei.

Sute de soldaţi au fost trimişi pentru a susţine forţele de ordine în provincia Alta Verapaz, în ceea ce analiştii numesc “un nou front în războiul drogurilor din America Latina”, potrivit Guardian.

Cartelul mexican Zetas a trecut graniţa în Guatemala şi a preluat controlul, declansând un conflict similat cu cel purtat în ultimii ani cu forţele armate mexicane.

În provincia ocupată, traficanţii de droguri folosesc arme automate, aruncatoare de grenade şi chiar vehicule blindate, fapt ce a determinat decizia statului de a implica armata în conflict şi de a suspenda dreptul la adunări publice şi de a permite percheziţiile fără mandat, indiferent de circumstanţe.

"Aceşti indivizi nu sunt pregătiţi doar să confrunte forţele de ordine, ci să ocupe întreaga ţară.", a declarat preşedintele Guatemala, Alvaro Colom.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite