Torino: zid între ţigani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul din Torino al unei tabere de nomazi originari din fosta Iugoslavie, ce se acuză reciproc de rasism, a ajuns în ultimele zile pe prima pagină a ziarelor italiene.

"Locatarii" şi-au împărţit tabăra, ridicând un "zid" improvizat din fier şi pietre. "Zidul" separă câteva zeci de familii desârbi (260 de persoane) de cele ale vecinilor de tabără bosniaci (150 persoane). Sârbii din etnia "daxi­kanè", care şi-au ridicat barăci de lemn şi şi-au asfaltat câteva străduţe în faţa caselor, îşi acuză vecinii de "proastă creştere, mizerie şi lipsă de bun-simţ"."Bosniacii îşi cumpără maşini de 30 de mii de euro şi îşi trimit copiii murdari la şcoală. Noi muncim, facem curat în tabără, ne spălăm şi ne purtăm civilizat. Ei sunt însă nişte împuţiţi şi nu vrem ca fiii noştri să meargă la şcoală cu ei în acelaşi autobuz", spune Patrick Georgevic, citat de "la Stampa". La rândul lor, bosniacii, de etnie "khorakhanè", spun că vecinii lor sunt "rasişti" şi că deseori copiii lor sunt agresaţi fizic de colegii lor sârbi. "Nu este vorba de o simplă ceartă între copii, ci de bătăi în toată regula", e de părere Maria Sal­kanovic.

În plus, bosniacii acuză o stare generală de "intoleranţa religioasă" între cele două facţiuni ale taberei de nomazi din Torino (bosniacii sunt musulmani, iar sârbii sunt creştin-ortodocşi), iar din acest motiv, potrivit „La Stampa", disputa ar aminti de sângerosul conflict din fosta Iugoslavie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite