Tony Blair a pierdut sprijinul francez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parisul nu îl mai susţine pe fostul premier britanic Tony Blair pentru funcţia de preşedinte al Uniunii Europene, conform unor surse franceze şi britanice, citate de agenţiile internaţionale

Parisul nu îl mai susţine pe fostul premier britanic Tony Blair pentru funcţia de preşedinte al Uniunii Europene, conform unor surse franceze şi britanice, citate de agenţiile internaţionale de presă.

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a dat de înţeles că în locul fostului premier britanic l-ar prefera pe prim-ministrul luxemburghez, Jean-Claude Juncker. Franţa va prelua preşedinţia rotativă a Uniunii Europene în iulie, fapt ce îi face pe analişti să considere că sprijinul Parisului pentru Juncker s-ar putea dovedi decisiv. EuObserver susţine că poziţia lui Sarkozy s-ar fi schimbat în urma unor presiuni din partea Berlinului.

Susţinut de socialişti

Decizia liderului de la Elysee este susţinută şi de socialiştii francezi. Aceştia îl consideră pe Blair un reprezentant al euroscepticismului britanic, calitate ce nu îl recomandă pentru acest post. Un alt politician în cărţi pentru postul de preşedinte al UE era premierul danez, Anders Fogh Rasmussen. Acesta a explicat însă recent că este mai interesat de un post în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. Această retragere îi asigură lui Juncker statutul de favorit clar pentru ocuparea funcţiei.

Totodată, Jose Manul Barroso este creditat cu şanse foarte mari pentru obţinerea unui al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene. Cum atât Barroso, cât şi Juncker fac parte din PPE, este de aşteptat ca al treilea post ca importanţă de la Bruxelles, cel de şef al diplomaţiei, să fie acordat fie unui socialist, fie unui liberal. Totuşi, actualul şef al Politicii Externe şi de Securitate Comună, socialistul spaniol Jose Manuel Barroso, nu este nici el văzut cu ochi buni la Paris.

Funcţie neclară

Descrierea postului de preşedinte ale Uniunii Europene nu este încă foarte clară. Există două tabere la Bruxelles, care au viziuni total diferite. Unii susţin că titularul postului ar trebui să deţină prerogative politice importante, în timp ce alţii susţin contrariul. "Nu ar fi simplu să fii o figură lipsită de conţinut", declara Juncker. Statele membre UE vor decide la sfârşitul acestui an persoana ce va ocupa această funcţie.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite