Tony Blair câştigă 10 milioane de lire pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cariera lui Tony Blair devine din ce în ce mai profitabilă, după ce acesta a părăsit funcţia de premier al Marii Britanii. Zurich Financial Services l-a angajat pe Blair drept consilier pe o

Cariera lui Tony Blair devine din ce în ce mai profitabilă, după ce acesta a părăsit funcţia de premier al Marii Britanii. Zurich Financial Services l-a angajat pe Blair drept consilier pe o gamă largă de probleme, ce include tendinţele în politica internaţională şi schimbările de climă.

Noul job vine la scurt timp după ce prestigioasa bancă americană de investiţii JPMorgan Chase l-a recrutat pe Blair drept consilier senior, pe probleme politice şi strategice. În plus, Blair ţine discursuri publice plătite şi a încheiat un contract pentru publicarea memoriilor.

Mass-media estimează că salariile lui de la Zurich şi JPMorgan, la care se adaugă tarifele pentru discursuri, ar putea depăşi 10 milioane de lire pe an, ceea ce ar face din Tony Blair cel mai bogat ex-premier britanic.
În plus, fostul lider a declarat că ar mai putea primi "alte câteva" posturi. Între cele două joburi, el îşi petrece câte o săptămână la Ierusalim, unde lucrează voluntar, ca emisar pentru pace al quartetului ONU, UE, SUA şi Rusia. Cotidianul "Financial Times" îl critică pe Blair pentru că amestecă politica şi afacerile.

Expert numai pentru că a fost premier

"Va trebui să fie foarte scrupulos pentru ca, în întâlnirile cu liderii din Orientul Mijlociu, să nu amestece apelurile pentru pace cu cele pentru contracte cu JPMorgan", scrie FT.

John Burton, fostul agent electoral al lui Blair, spune că vechiul său prieten nu face economie de efort şi că este obişnuit cu munca grea şi variată. "Are capacitatea de a asimila informaţia foarte repede. Este respectabil şi este expert în unele domenii numai prin faptul că a fost premier", a declarat el pentru AFP. Predecesorii lui Blair, conservatorii Margaret Thatcher şi John Major, au ţinut şi ei discursuri plătite după ce au plecat din Downing Street şi, de asemenea, şi-au vândut memoriile. Unii dintre omologii săi europeni au fost la fel de întreprinzători.

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder a fost şi el criticat în 2005, când a acceptat o funcţie de director la compania rusă Gazprom.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite