Tonga îl plânge pe excentricul rege Siaosi Tupou al V-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Australia şi Noua Zeelandă a adus un omagiu luni excentricului rege al statului Tonga, Siaosi Tupou al V-lea, care a murit duminică la vârsta de 63 de ani. Fratele regelui, prinţul Tupouto'a Lavaka, ar trebui să-i succeadă la tron.

Suveranul a decedat duminică, la un spital din Hong Kong, după cum a anunţat premierul arhipelagului, Tu'Ivakano Doamne, într-o declaraţie la postul naţional de radio.

Ultimul regat din Pacificul de Sud, arhipelagul Tonga, cu o populaţie de 115.000 locuitori, este situat la 2.000 de kilometri nord-est de Noua Zeelandă.

„Cred că monarhia a fost un instrument de schimbare, iar regele poate fi într-adevăr considerat un arhitect al democraţiei în Tonga", a declarat prim-ministrul Noii Zeelande, John Key. „Aceasta va fi o moştenire pe termen lung", a continuat Key.

Şeful guvernului australian, Julia Gillard, a declarat că ţara sa a pierdut „un mare prieten" „Primele alegeri cu adevărat democratice din Tonga, din noiembrie 2010, au pus ţara pe o cale nouă", a adaugat Julia Gillard .

A organizat primele alegeri democratice

Siaosi Tupou al V-lea a fost oficial încoronat în iulie 2008, succedându-i tatălui său Taufa'ahau Tupou al IV lea, care a murit la 11 septembrie 2006, la vârsta de 88.de ani.

Încoronarea lui Tupou al V-lea, al 23-lea rege al unei dinastii fondată în secolul al XVII-lea, a fost iniţial programată să aibă loc în luna august 2007, dar a fost amânată cu un an, din cauza protestelor care au zguduit ţara în noiembrie 2006.

Jafurile care au urmat protestelor în favoarea relaxării puterii monarhice a provocat distrugerea unei mari părţi a centrului de afaceri Nuku'alofa, din capitala Naku, fiind ucise opt persoane.

Siaosi Tupou al V-lea, un puternic susţinător al reformelor democratice, a organizat, în noiembrie 2010, primele alegeri democratice din ţară, care au pus capăt celor 165 de ani de putere absolută a monarhului.

Aceste legislative s-au bucurat de o puternică participare a electoratului, la urne prezentându-se aproape 89% din alegători. Principala formaţiune din ţară, Partidul Democrat, a câştigat majoritatea absolută, doar un singur loc în Parlament i-a rămas necâştigat.

Soldăţeii de plumb şi bărcuţele, distracţiile favorite ale monarhului

Regele, care nu a fost căsătorit, a studiat în Elveţia înainte de a fi admis la Universitatea Oxford şi la Royal Academy Sandhurst, în Anglia.

Excentricităţile sale erau de notorietate, mai ales monoclul şi coiful colonial, dar şi plimbările sale prin capitala Naku într-un taxi londonez. Distracţiile lui favorite erau soldăţeii de plumb şi condusul bărcilor cu telecomandă prin piscină.

În ciuda schimbărilor politice, arhipelagul format din aproximativ 170 de insule şi insuliţe, este plin de datorii şi continuă să depindă de ajutorul extern.

Potrivit Centrului de Cercetare australian, Lowy Institute, împrumuturile acordate de China statului Tonga reprezintă 32% din produsul intern brut al arhipelagului.

Un raport al Băncii Mondiale din noiembrie 2011, arată că un sfert din cei 115.000 de locuitori ai ţării, cunoscută mult timp ca „Insulele Prietenoase" sau „Perla Pacificului de Sud", trăiesc sub pragul sărăciei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite