Tokes, ales vice PE cu scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proteste şi contestări – lucru destul de rar – marţi, la plenara Parlamentului European, unde s-a votat candidatura lui Laszlo Tokes pentru funcţia de vicepreşedinte al Legislativului UE.

Tokes a primit 334 de voturi „pentru", dar au existat 207 abţineri şi nu este clar dacă ele au fost sau nu contabilizate. Mai mulţi eurodeputaţi, printre care şi Adrian Severin, au cerut un nou vot, atrăgând atenţia că maşina de vot nu a permis şi voturile negative, ci doar abţineri, neluate în calcul.

Fostul episcop de Piatra Craiului a fost ales vicepreședinte al Parlamentului European

Antonescu: "Europarlamentarii PNL nu-l vor susţine niciodată pe Laszlo Tokes pentru o funcţie în Parlamentul European"

Tokes Laszlo promite că va întări colaborarea româno-maghiară, în calitate de vicepreședinte al Parlamentului European

Tokes, vicepreşedinte al PE datorită Revoluţiei?

În plus, chiar aparatul de vot a făcut şi el probleme eurodeputaţilor, motiv pentru care preşedintele PE, Jerzy Buzek, a solicitat propria cartelă de vot pentru a verifica funcţionarea sistemului. Confuzia a devenit şi mai mare când Buzek a spus mai întâi că se poate vota pentru, împotrivă sau să se abţină, apoi a anunţat că nu există posibilitatea abţinerii.

Buzek s-a mulţumit să anunţe doar că există posibilitatea de a vedea doar voturile „pentru", pentru că în funcţie de numărul acestora se  stabileşte şi ordinea în biroul PE, respectiv al câtelea vicepreşedinte din cei 14 câţi are forul legislativ european va deveni Tokes. Apoi, a părăsit sala.

Între cei care nu au reuşit să îşi spună punctul de vedere legat de acest vot s-a aflat şi Cornelui Vadim Tudor, care a solicitat timp de mai multe minute să ia cuvântul, dar preşedintele PE nu a admis solicitarea sa. Chiar şi mai mulţi deputaţi din rândul popularilor, cel mai mare grup politic din PE şi care l-a propus pe episcopul reformat Laszlo Tokes pentru această funcţie, au solicitat preşedintelui de şedinţă reluarea votului, pentru „a îndepărta orice suspiciune şi neîncredere privind alegerea lui Tokes, lucru care ar fi în favoarea acestuia".

Este prima dată în istoria Parlamentului European când delegaţia unei ţări (în acest caz Ungaria, n.r.) renunţă la un post atribuit în urma negocierilor la început de mandat, în favoarea unui deputat din altă ţară (România) şi este prima dată când un vot pentru o asemenea funcţie a fost atât de contestat. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite