Tineri germani, plătiţi de români cu trei euro pe oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin şase centre de plasare ale Agenţiei germane pentru ocuparea forţei de muncă au trimis numeroşi tineri şomeri să lucreze la o companie românească, pentru un salariu de trei euro

Cel puţin şase centre de plasare ale Agenţiei germane pentru ocuparea forţei de muncă au trimis numeroşi tineri şomeri să lucreze la o companie românească, pentru un salariu de trei euro pe oră şi chiar mai puţin, potrivit postului de televiziune ZDF. În cadrul unui proiect de formare destinat tinerilor fără un loc de muncă, cele şase centre din landul Renania de Nord - Westfalia au facilitat angajarea şomerilor la o firmă specializată în croaziere fluviale.

Nemulţumit de condiţiile oferite, unu dintre angajaţi, care câştiga 3,4 euro pe oră, a depus plângere la Parchetul regional, împotriva Agenţiei din localitatea Remscheid. Acesta le-a declarat reporterilor emisiunii "Frontal21" a ZDF că săptămâna de lucru era de 70 de ore, din cauza orelor suplimentare. Postul de televiziune a relatat însă că alţi tineri au primit mai puţin de trei euro pe oră.

Unul dintre ei a declarat că a fost ameninţat că nu va mai obţine niciun ban dacă va spune cuiva care este salariul său net real. Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă susţine că nu ştia care sunt condiţiile oferite tinerilor.

"Deocamdată nu mai există şi alte plângeri depuse, dar vom demara o anchetă" pentru a afla dacă mai sunt şi alte cazuri, a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Werner Marquis. Aceasta a adăugat că, în funcţie de rezultatul anchetei, colaborarea cu firma românească va fi menţinută sau întreruptă.

Încălcarea "bunelor moravuri"

Cercetările vor viza şi modul în care a fost derulat proiectul, în condiţiile în care autorităţile din Renania de Nord-Westfalia au alocat pentru el sute de mii de euro. Contractele de muncă nu încalcă legea românească, dar "contravine bunelor moravuri" din Germania, a mai explicat Werner Marquis.

Reacţia ver.di a fost mult mai dură, un lider al federaţiei sindicale declarând că pe vapoarele româneşti condiţiile de muncă sunt "comparabile cu sclavia". Vasele respective au făcut croaziere şi în Germania, pe Elba, Mosel, Spree şi Rin.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite