Timoşenko, acuzată de înaltă trădare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţia ucraineană a acuzat-o ieri pe Iulia Timoşenko de "înaltă trădare", pe motiv că premierul ar "lucra" în favoarea intereselor ruse. Andri Kislinski, adjunctul şefului

Preşedinţia ucraineană a acuzat-o ieri pe Iulia Timoşenko de "înaltă trădare", pe motiv că premierul ar "lucra" în favoarea intereselor ruse.

Andri Kislinski, adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale, a declarat că a trimis organelor competente o cerere pentru cercetarea premierului, aflat în conflict deschis cu preşedintele Viktor Iuşcenko.

Potrivit dovezilor deţinute de preşedinţia de la Kiev, Timoşenko încearcă să obţină sprijinul Kremlinului pentru următoarele alegeri prezidenţiale, care se vor desfăşura la sfârşitul anului viitor sau la începutul lui 2010. În opinia lui Kislinski, faptul că Iulia Timoşenko nu a condamnat riposta militară a Rusiei în Georgia, contrar poziţiei preşedinţiei ucrainene, este o dovadă în acest sens.

Săptămâna trecută, preşedintele a semnat un decret care impune restricţii asupra mişcării flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în portul ucrainean de la Sevastopol. Premierul şi ministrul de interne au fost singurii membri ai Consiliului de Securitate care s-au abţinut de la vot.

Campanie de un miliard de dolari

Andri Kislinski susţine că la Moscova a fost creată deja o echipă care se va ocupa de campania prezidenţială a Iuliei Timoşenko. Pentru acest proiect de susţinere, prin care Rusia doreşte să aibă un aliat sigur la Kiev, a fost alocat un miliard de dolari.

Recent, echipei conduse de Viktor Medvedchuk, fost şef al administraţiei prezidenţiale, i s-a alăturat şi ex-preşedintele Leonid Kucima. Premierul Iulia Timoşenko şi preşedintele Viktor Iuşcenko au fost aliaţi în timpul revoluţiei portocalii din 2004, care i-a adus la putere.

În 2005, Iuşcenko a demis-o pe Timoşenko pe fundalul rivalităţilor personale şi luptelor pentru influenţă. La sfârşitul lui 2007, Iulia Timoşenko a redevenit premier, partidul său şi cel al preşedintelui câştigând legislativele.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite