New York Times: România şi Bulgaria testează seriozitatea Uniunii Europene în problema corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi Bulgaria au fost vizate săptămâna trecută de rapoarte usturătoare ale Comisiei Europene, care le-a criticat din nou pentru corupţia endemică, fragilitatea statului de drept şi, în special în cazul Bulgariei, exportul de activităţi criminale, scrie jurnalista Judy Dempsey într-un articol publicat luni pe blogul New York Times.

Dar ce se poate face în mod realist pentru a convinge cele două guverne să se angajeze pe termen lung în combaterea corupţiei şi instituirea statului de drept? se întreabă ea, reamintind că România şi Bulgaria au fost primite în Uniunea Europeană în anul 2007 cu toate că aceste probleme erau evidente încă de atunci, dar s-a considerat că intrarea în blocul comunitar îi va încuraja pe reformişti în timp ce o excludere a lor ar fi putut afecta modernizarea celor două ţări.

Dar acum Comisia Europeană are responsabilitatea de a reacţiona şi poate face mai multe lucruri în acest sens, consideră Judy Dempsey. Ea sugerează suspendarea acordării fondurilor structurale şi pentru dezvoltare sau suspendarea dreptului de vot al României şi Bulgariei, cea mai severă sancţiune, dar admite că aceasta din urmă va fi greu de pus în practică întrucât necesită acordul tuturor statelor membre.

Cu toate acestea, ziarista americană insistă ca această ultimă opţiune să fie luată în serios, pentru a se trimite astfel un semnal statelor care aspiră să se alăture blocului comunitar, cum ar fi Serbia, că nu acceptă ca strategia sa de lărgire să fie afectată de corupţie.

Judy Dempsey concluzionează că tranziţiile nefinalizate din România şi Bulgaria arată dificultăţile pe care le va întâmpina Uniunea Europeană în relaţia cu alte state candidate din zona Balcanilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite