"Time" l-a desemnat pe Putin omul anului
0Fostul ofiţer KGB părăseşte Kremlinul drept cel mai bogat om din Europa Prestigioasa revistă americană "Time" a acordat Premiul "Personalitatea anului" preşedintelui Vladimir Putin,
Fostul ofiţer KGB părăseşte Kremlinul drept cel mai bogat om din Europa
Prestigioasa revistă americană "Time" a acordat Premiul "Personalitatea anului" preşedintelui Vladimir Putin, pentru faptul că în cele două mandate a stabilizat Rusia. Cum însă veştile bune sunt întotdeauna însoţite şi de ştiri mai puţin faste, presa rusă de ieri scria că preşedintele rus ar putea fi în realitate cel mai bogat om din Europa.
Revista "Time" l-a numit pe Vladimir Putin "personalitatea anului", ca urmare a faptului că a reuşit să "reimpună Rusia pe harta lumii", în cele două mandate de preşedinte petrecute la Kremlin. "După un somn lipsit de realizări, Ursul s-a întors", caracterizează "Time" drumul ascendent al Rusiei sub conducerea lui Putin. "Nimeni nu s-a născut cu o privire ca aceea a lui Vladimir Putin", se afirmă în debutul articolului în care se susţine că preşedintele rus şi-a suprimat şi cele mai normale gesturi, cum ar fi acela de a clipi.
Din material aflăm că Putin ascultă muzică clasică, preferaţii săi fiind Brahms, Mozart, Ceaikovski, dar şi muzică "decadentă", cum ar fi Beatles. Totuşi, nu sunt uitate nici momentele mai puţin curate din biografia acestuia, cum ar fi faptul că înainte de căderea zidului Berlinului a activat ca ofiţer KGB în Dresda. "Când istoricii vorbesc despre rolul lui Putin în istoria Rusiei, ei fac paralele cu Stalin sau cu ţarii", se afirmă în materialul dedicat preşedintelui rus.
De altfel, Stalin este unul dintre criminalii istoriei care au primit, de asemenea, titlul de "personalitate a anului" din partea revistei "Time". Putin a obţinut această distincţie învingând mai mulţi rivali, printre care fostul vicepreşedinte american Al Gore şi autoarea britanică J.K. Rowling.
Cel mai bogat european?
Cotidianul electronic NewsRu susţine că Putin deţine procente importante la mai multe firme ruseşti din domeniul energetic, însă nu pe numele lui, ci pe al unor oligarhi "prieteni". Printre aceştia s-ar afla şi Ghennadi Timcenko, un personaj aproape necunoscut, a cărui avere este estimată la 20 miliarde de dolari, şi care locuieşte la Geneva.
Aceste informaţii au fost lansate pentru prima dată de Ivan Ribkin, în 2004, însă după aceea a "dispărut" o perioadă din viaţa publică moscovită. Cele mai radicale opinii susţin că Putin ar deţine o cotă-parte în aşa-numita "corporaţie Kremlin", unde ar fi ajuns active importante din gigantul Iukos. "Putin controlează 37% din Surgutneftegaz, a cărui valoare de piaţă este de 20 miliarde de dolari.
În plus, el controlează 4,5% din acţiunile Gazprom, iar în compania Gunvor are, prin reprezentantul său - Ghennadi Timcenko -, 50%. Anul trecut, cifra de capital a acestei firme a fost de 40 miliarde de dolari, iar profitul, de 8 miliarde", declara recent fondatorul Institutului pentru strategie naţională, Stanislav Belkovski.