Ţigări mai scumpe în Serbia, trafic redus la noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurile de austeritate luate în Serbia, printre care majorarea TVA şi a accizelor, lovesc direct în afacerile traficanţilor de ţigări din sud-vestul României.

Guvernul Serbiei a anunţat că va creşte de la 1 octombrie cota  TVA de la 18%  la 20% şi, totodată, va aplica o creştere cu 10 eurocenţi a accizelor la ţigări.
Creşterea preţului la ţigările din ţara vecină, principala sursă de aprovizionare a pieţei negre din sud-vestul României, îi va afecta destul de serios pe evazionişti. De exemplu, dacă până acum un pachet de ţigări marca Pall Mall era cumpărat din magazinele sârbeşti cu 120 de dinari, adică puţin peste 5 lei, de azi acelaşi pachet de ţigări va costa 160 de dinari, ceea ce în lei înseamnă undeva la circa 7,0 - 7,2 lei. Pe piaţa neagră din Drobeta- Turnu Severin, pachetul de Pall Mall s-a vândut cu 9 lei, în condiţiile în care în magazinele din municipiu preţul acestui pachet de ţigări este de 11 lei. O creştere a preţului ţigărilor pe piaţa neagră înseamnă practic o apropiere de preţul oficial, ceea ce va reduce simţitor contrabanda.

Clienţii obişnuiţi ai bişniţarilor de la colţul străzii ar putea să se reorienteze spre magazine în condiţiile în care preţul va fi aproape la fel. Astfel, ceea ce nu au reuşit guvernanţii români în pofida tuturor măsurilor luate împotriva contrabandei cu ţigări, va reuşi să facă statul sârb, mai mult sau mai puţin intenţionat.

Toate aceste mişcări de pe piaţa neagră a ţigaretelor se vor reflecta cu siguranţă în profiturile comercianţilor legali de ţigări care-şi vor putea reconsolida afacerile. Şi un alt aspect deloc de neglijat ar fi şi acela că pe piaţă ar putea rămâne doar acei traficanţi de ţigări cu state vechi, care îşi permit să ruleze sume mari de bani, pentru ca şi profitul să fie pe măsură. De asemenea, în aceste condiţii, există posibilitatea să fie reactivate unele reţele transnaţionale de traficanţi cu legături în Muntenegru şi Kosovo, potrivit unor surse din rândul poliţiei de frontieră.

Provizii pentru vremuri grele

Vestea că de luni se vor scumpi ţigările în ţara vecină a circulat repede în rândul traficanţilor de ţigări, care şi-au făcut provizii serioase. Practic, la sfârşitul săptămânii, în localităţile sârbeşti din apropierea Vămii Porţile de Fier I nu mai găseai niciun un pachet de ţigări.

De pe rafturile magazinelor au dispărut imediat mărcile ieftine de ţigări, care sunt cele mai căutate pe piaţa neagră, cum ar fi Pall Mall, Viceroy, Fast, Clasic, Monus. Şi alte produse căutate de severinenii care obişnuiesc să facă cumpărături în ţara vecină nu vor mai putea fi cumpărate de azi la acelaşi preţ.
Creşterea TVA-ului se va reflecta şi în preţul la zahăr, ulei, detergent, alcool şi alte produse foarte căutate de cei care trec graniţa în Serbia. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite